In ultimii ani, bicicleta a capatat o popularitate tot mai mare si in România, devenind astfel un mijloc de transport la si de la locul de munca, in special pe timpul verii. Totusi, numeroase persoane evita folosirea bicicletei pentru ca activitatea de pedalat poate deveni obositoare pe distante lungi.
O bicicleta electrica are un mic motor cu acumulator care iti permite sa te deplasezi mai rapid si sa faci in continuare miscare sau sa te deplasezi fara a mai pedala si evitand in continuare statul in trafic. Bicicleta electrica vine cu o serie de costuri suplimentare, avantaje si dezavantaje comparativ cu bicicleta traditionala, pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.
Componente
Bicicleta electrica arata ca o bicicleta traditionala, insa beneficiaza de doua componente suplimentare:
- un motor electric, care are rolul de a pune dispozitivul in miscare si care este amplasat de obicei in butucul din fata sau in butucul din spate. Potrivit reglementarilor legale din Uniunea Europeana, motorul electric al unei biciclete poate avea o putere maxima de 250 W (aproximativ 0.3 CP) si poate genera o viteza maxima de 25 km/h.
- un acumulator care alimenteaza motorul electric cu energie si care este amplasat de regula pe portbagajul bicicletei sau langa roata spate. De obicei, acest acumulator este detasabil pentru a putea fi incarcat cu usurinta. Alimentarea bateriei se poate face, in cazul celor mai multi producatori, de la o priza obisnuita din casa, iar o incarcare completa se efectueze in 5-7 ore. Astfel, timpul de incarcare este suficient de scurt pentru ca acumulatorul sa ajunga la capacitate maxima peste noapte si sa fie utilizat a doua zi.
Principiul de functionare al bicicletei electrice este relativ simplu: acumulatorul se conecteaza la motor, care la rândul sau este pornit, de exemplu, cu o cheie de contact. In functie de model, bicicleta poate fi asistata la pedalare sau poate avea propriul buton de acceleratie.
Cum o folosesti?
Exista doua variante de a folosi bicicleta electrica:
- o lasi sa functioneze doar cu motorul electric, caz in care nu trebuie sa pedalezi
- pedalezi in timp ce motorul electric este in functiune, caz in care viteza de deplasare si autonomia acumulatorului cresc
Autonomia si viteza maxima a unei biciclete electrice variaza de la produs la produs, insa in general cele mai accesibile modele asigura o alimentare de circa 25 de kilometri cu un acumulator incarcat si o viteza maxima de 20-25 km/h.
Practic, in functie de distanta pe care trebuie sa o parcurgi, poti alege modul in care te deplasezi cu bicicleta. Pe distante scurte te poti baza mai mult pe motorul electric, insa daca trebuie sa parcurgi peste 10 km este indicat sa pedalezi simultan, atat pentru a ajunge mai repede la destinatie, cat si pentru a avea o autonomie mai buna.
Vedeti AICI mai multe modele de biciclete electrice.
Avantaje
- poti parcurge distante mari fara sa obosesti
- este un mijloc de transport comod si ieftin; incarcarea acumulatorului presupune costuri mai mici decat un abonament pentru transportul in comun si nu se compara cu cheltuielile pentru transportul cu o motocicleta sau un scooter
- nu exista alte reglementari decat cele valabile pentru bicicleta traditionala
Dezavantaje
- greutatea mare: acumulatorul si motorul electric cantaresc impreună undeva la 10 kilograme, care se adauga la cele ale bicicletei in sine
- preturile sunt semnificativ mai mari decat cele ale bicicletelor traditionale
Fie ca suna tentant sa iti iei o bicicleta electrica, fie ca ramai adeptul celei traditionale, daca acesta este mijlocul tau de transport preferat, iata o serie de accesorii care iti vor face experienta si mai placuta.
Sursa: giz.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: