Recent, când vine vorba de încălzirea locuinței, se vorbește mult în presă, dar și între prieteni despre eficiența cazanelor în condensație.
În ziua de azi, când ne confruntăm cu un nivel al inflației pur și simplu alarmant, fiecare dintre noi caută soluții pentru a cheltui mai puțin, dar fără însă a renunța la gradul de confort casnic cu care s-a obișnuit. Iar la capitolul încălzire, tehnologia de combustie poate fi unul din răspunsurile viabile.
Cazanele tradiționale pe care mulți le avem instalate în casele noastre purtând denumirea de centrale termice pierd multă energie termică în momentul arderii combustibilului gazos folosit pentru punerea lor în funcțiune. Dar spre deosebire de acestea, cazanele în condensație sunt mult mai eficiente deoarece transformă gazul în căldură ce poate fi utilizată mai departe de exemplu pentru încălzirea apei din locuință.
Astfel, sistemel dotate cu cazane în condensaţie pe combustibil gazos sunt mult mai avantajoase în ceea ce privește costurile de funcționare, mai eficiente, dar și mai blânde cu mediul înconjurător deoarece deșeurile pe care le elimină în atmosferă au un volum mai mic.
Cazanele în condensație funcționează și la sarcini parțiale
Cazanele în condensație nu trebuie să condenseze în proporție de 100% pentru a fi eficiente. Ele oferă numeroase beneficiii și atunci când funcționează la sarcini parțiale, mai ales dacă este vorba despre niște dispozitive moderne și performante așa cum sunt cele din portofoliul viessmann.ro. Viessmann este o companie germană specializată în producția de cazane termice, care și-a început activitatea cu mai mult de 100 de ani în urmă. Chiar și în ziua de azi, germanii folosesc cazanele termice ca dispozitive de bază pentru încălzirea lor și din acest motiv, în această țară s-au născut nenumărate companii producătoare de cazane de înaltă calitate, iar Viessmann este una din cele mai bune dintre ele.
Care este cel mai bun sistem termic dacă vrei să profiți la maxim de un cazan în condensație?
În principiu, cazanele în condensație pot fi utilizate la aproape orice sistem termic, indiferent de cât este el de modern. Aceste dispozitive au un grad mare de compatibilitate și pot fi folosite cu aproape orice tip de sisteme termice, dar dacă te gândești la eficiență și ești dispus să-ți modernizezi complet locuința, cel mai bine ar fi să optezi pentru un sistem de încălzire prin pardoseală.
Cazanele în condensație sunt cu atât mai eficiente, mai puțin poluante și mai puțin costisitoare ca dispozitive termice cu cât temperatura maximă a apei din sistemul la care sunt montate este mai mică.
Iar când vine vorba de sisteme termice, cele special create pentru încălzirea prin podea sunt mai potrivite deoarece este suficient ca apa din interiorul lor să atingă o temperatură maximă de 25-30 de grade Celsius pentru a încălzi locuința suficient încât să te simți confortabil, spre deosebire de sistemele prevăzute cu calorifere unde apa poate atinge temperaturi foarte înalte, chiar și de 70-80 de grade Celsius.
Ai nevoie de o tubulatură specială dacă vrei să folosești un cazan în condensație
Pentru a folosi un cazan în condensație în deplină siguranță, trebuie să-ți dotezi sistemul termic cu o tubulatură specială, destinată drenajului produselor de condensație ale acestui tip de cazan. De aceea, când vine vorba de astfel de cazane cel mai bine este să soliciți ajutorul unui specialist și să nu încerci să montezi dispozitivul pe cont propriu.
Condensul produs de un cazan în condensație nu reprezintă o problemă, dar are totuși un caracter ușor acid, cu un PH de 4.2-5 și din acest motiv trebuie tratat cu atenție. Pentru cele mai bune și mai ecologice rezultate, poți chiar să amplasezi niște granule de neutralizare într-o tavă de colectare a condensului și astfel să neutralizezi efectele acestuia și să folosești cazanul tău în cele mai bune condiții, fără ca el să aibă un impact major asupra mediului înconjurător.
De asemenea, tot la un specialist în domeniu ar fi bine să apelezi și în ceea ce privește mentenanța. Pentru ca dispozitivul tău să aibă o durată de viață cât mai lungă și să funcționeze mereu în parametri optimi, solicită ajutorul unei persoane autorizate ori de câte ori este cazul.