Daca nu va mai odihniti cum trebuie si, din aceasta cauza, aveti probleme de concentrare, explicatia ar putea fi deficitul de melatonina, numita si hormonul somnului. Vestea buna este ca exista solutii pentru a remedia acest lucru fie pe cale naturala, fie cu suplimente de la farmacie.
In primul rand, trebuie sa stiti ca organismul nostru produce melatonina, un hormon natural care ne influenteaza decisiv calitatea somnului. „Melatonina este un hormon produs de glanda pineala, ca raspuns la semnalele venite dinspre hipotalamus, partea creierului unde se afla ceea ce noi numim ceasul principal”, explica dr. Paolo Sassone-Corsi, de la Universitatea din California.
Iar acele semnale sunt intunericul si lumina. Glanda pineala produce melatonina in cantitati mari dupa lasarea serii si ne ajuta sa adormim. Spre dimineata, nivelul de melatonina scade si, pe timpul zilei, glanda pineala ramane inactiva. Spre seara, incepe iar sa functioneze si ciclul se reia.
Sfaturi pentru un somn mai bun
Pentru ca nivelul de melatonina sa creasca natural, este necesar sa urmati, cu strictete, cateva sfaturi. In primul rand, sa lasati deoparte tablete, telefoane si, in general, toate ecranele care contin „lumina albastra” si ne impiedica sa avem un somn odihnitor.
La fel de important este si sa ne scadem temperatura corpului inainte de culcare. Putem face un dus si regla termostatul pentru ca si temperatura camerei in care dormim sa scada cu cateva grade. In plus, inainte de culcare putem consuma alimente care contin melatonina: lapte, struguri, cirese, capsuni, seminte, legume si fistic.
Atentie la suplimente!
Daca apelam la suplimentele din farmacie, e bine sa ne informam dinainte cum trebuie sa procedam. O doza mica de melatonina este cea cuprinsa intre 0,5 miligrame si un miligram si se ia cu 2-3 ore inainte de culcare. In cazul persoanelor care au probleme mari cu somnul, doza poate creste pana la trei miligrame.
Oamenii de stiinta inca mai fac cercetari pentru a stabili care este doza optima de melatonina si ce efecte au suplimentele asupra sanatatii. „Nu stim suficiente lucruri inca. Nu o sa spun ca exista vreun pericol, dar sfatul meu este sa fim precauti”, a avertizat dr. dr. Paolo Sassone-Corsi.
In aceste conditii, este indicat sa mergeti la un medic de specialitate inainte de a cumpara suplimente de melatonina. Odata ce aveti acordul lui, le puteti lua pentru a avea un somn de calitate.
Sursa: insider.com
Cititi si: Cum amenajezi dormitorul pentru a avea un somn linistit