În viitorul apropiat, ideal pentru a proteja natura ar fi ca niciun acoperiș de casă să nu fie fără panouri solare fotovoltaice. Energia „verde”, nepoluantă, produsă de panouri fotovoltaice este din ce în ce mai populară și în România.
Sunt mulți care se întreabă care este istoria acestor panouri fotovoltaice. În primul rând trebuie să știți că tehnologia din spatele acestor panouri solare fotovoltaice presupune un ansamblu de celule solare, dispozitive electrice care reușesc să convertească lumina solară direct în energie electrică. Acest fenomen care se reează prin panouri solare fotovoltaice se numește „efectul fotovoltaic”.
Celula de pe panouri solare fotovoltaice este formată din două sau mai multe straturi de material semiconductor. De obicei, silicul este materialul semiconductor folosit în celula de pe panouri fotovoltaice.
Panouri solare fotovoltaice. Implicarea lui Einstein
Straturile celulelor solare de pe panouri fotovoltaice sunt dopate cu elemente chimice și se formează joncțiuni. Astfel, stratul de siliciu din celulele solare de pe panouri fotovoltaice produc un fel „agitație” a eletronilor și se reușește generarea curentului electric.
La 19 ani, în 1839, fizicianul francez Alexander Edmond Becquerel reușește să demonstreze pentru prima dată efectul fotovoltaic. În 1883, Charles Fritts reușește să creeze prima prima celulă solară în stare solidă. Mai exact, cercetătorul a folosit un strat subțire de aur peste materialul semiconductor pentru a provoca producerea joncțiunilor.
De asemenea, la istoria acestor panouri solare fotovoltaice de astăzi a participat și Albert Einstein, care a primit Nobelul după ce în 1905 a explicat efectul fotoelectric. În 1946, un alt cercetător, Russell Ohl reușește să breveteze celula solară cu joncțiune semiconductoare modernă.
Panouri solare fotovoltaice. Se face lumină oriunde
Însă, cu adevărat, ideea de panouri solare fotovoltaice începe să se transforme din vis în realitate începând cu anii `50, cu timpul eficiența celulelor solare crescând. După zeci de ani de cercetare, în 2013 s-a ajuns ca o celulă solară, instalată pe panouri fotovoltaice să aibă o eficiență de 44,7%. Succesul a fost înregistrat de nemții de la Institutul Fraunhofer, centru de știință specializat în sisteme de energie solară.
La început, sistemele cu panouri fotovoltaice produceau energie considerată scumpă, însă lucruri au evoluat, prețurile au scăzut și vor mai scădea din ce în ce mai mult. Iar cel mai important lucru de menționat este că aceste panouri solare fotovoltaice produc energie verde și nu afectează natura în niciun fel, așa cum o fac celelate sisteme. Mai mult, prin panouri fotovoltaice energia electrică poate ajunge oriunde, chiar și în cele mai greu accesibile locuri. E simplu, aceste panouri fotovoltaice nu au nevoie decât de soare.