Alegerea sistemelor ecologice de incalzire este incurajata de cresterea costurilor de producere a energiei, dar si de subventii de stat. Pe de alta parte, costul implementarii acestor tehnici de producere a energiei regenerabile, precum si necesitatea asigurarii unor conditii speciale pentru folosirea lor le face de cele mai multe ori inaccesibile. Iata care sunt avanatajele si dezavantajele folosirii panourilor solare pentru incalzirea locuintei si producerea apei calde menajere.
Avantaje
- Consum foarte redus de energie pentru incălzire şi producerea apei calde menajere şi, prin urmare, scaderea cheltuielilor
- Confort interior, gratie asigurarii unei temperaturi, umiditati si ventilatii potrivite
- Emisii reduse de noxe, asigurand protectia mediului inconjurator
Dezavantaje si riscuri
- Instalarea de panouri solare induce dificultati in revanzarea casei care are aceste panouri instalate deoarece viitorul cumparator ar putea sa nu si le doreasca, si sa nu doreasca sa plateasca in plus pentru ele
- Achizitionarea panourilor solare si a pompelor de caldura este mai costisitoare si poate majora costul unei constructii cu cel putin 10%
- Costurile pentru realizarea izolatiei termice si a sistemelor de incalzire sunt mai mari decât pentru cele clasice.
- Amplasarea imobilului pe axe geografice incorecte determina scaderea randamentului instalatiei si pericolul distrugerii panourilor de intemperii.
- Este posibil sa creasca prima de asigurare a locuintei
- Cresc riscurile in caz de calamitati – panourile fiind expuse intemperiilor
Trebuie sa stiti ca durata de viata a panourilor solare poate creste teoretic pana la 25 de ani, daca nu sunt supuse unor intemperii excesive, iar amortizarea investitiei se face in 8-12 ani, daca sunt dimensionate corespunzator.
Pentru instalarea panourilor solare puteti beneficia de o subventie de pana la 6.000 de lei din bugetul fondului pentru mediu prin programul „Casa Verde”.
Sursa: consumredus.ro
Sursa foto: howtomakeasolarpanels.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: