Problemele intampinate, recent, de romanii plecati sa culeaga sparanghel in Germania arata, printre altele, ca multi dintre ei nu au stiut ce ii asteapta la locul de munca. Pentru a evita astfel de situatii, este bine sa tinem cont de recomandarile Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane.
Sute de romani au protestat, luna aceasta, in orasul german Bonn. Cei mai multi au reclamat conditiile grele de munca si faptul ca au primit mai putini bani decat se asteptau.
O tanara din Targu Mures a povestit, pentru Deutsche Welle, ca in aprilie, dupa o luna de munca, de dimineata pana seara, a primit numai 300 de euro. Situatia s-a inrautatit in luna mai. Desi, potrivit intelegerilor cu angajatorul, oamenii ar fi trebuit sa primeasca in jur de 3 euro pentru fiecare lada de capsuni culese – media zilnica fiind de aproximativ 50 de lazi – femeia s-ar fi ales cu un salariu total de doar 5 euro!
Este o situatie neplacuta, iar multi au decis sa munceasca in alta parte sau sa revina in tara. In cele din urma, se pare ca romanii isi vor primi salariile, dar nu de la angajatori, ci de la statul german.
Trebuie sa va informati si sa semnati un contract
Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane recomanda oricarui roman care vrea sa munceasca in afara granitelor sa isi verifice angajatorul sau agentie de plasare a forte de munca, daca este cazul. Semnarea unui contract este absolut necesara.
„Inainte de parasirea tarii, semnati un contract de munca in limba romana sau intr-o limba pe care o cunoasteti foarte bine. Contractul trebuie sa contina clauze clare referitoare la activitatile pe care urmeaza sa le desfasurati, programul de munca, drepturile salariale, etc”, precizeaza Agentia.
In plus, trebuie sa refuzati orice angajament care ar putea duce ulterior la santajarea dumneavoastra. Ne referim aici la plata unor servicii, a transportului sau oferirea unor bani cu imprumut.
Alte sfaturi utile
- Anuntati persoanele de incredere cand, unde si cu cine urmeaza sa plecati si stabiliti o parola de urgenta pe care sa o folositi in caz de pericol.
- Notati coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a Romaniei in tara de destinatie sau datele de contact ale unei organizatii anti-trafic din tara respectiva.
- Daca pe timpul calatoriei aveti suspiciuni, retineti orice detalii privind traseul efectuat si persoanele care va insotesc.