Pentru ca amenajarea dormitorului si a livingului este, in acelasi timp, o provocare, dar si o oportunitate, designerii vin cu idei creative si sfaturi practice, in functie de stilul ales. Este important sa retineti ca stilul trebuie sa satisfaca nevoile si gusturile fiecarului locatar.
La amenajarea dormitorului, puteti alege un stil eclectic sau miza pe cel modern, shabby chic, clasic, vintage, scandinav sau french country. Ultimul, mai putin cunoscut pe la noi, este preferat de persoanele rafinate si boeme, care iubesc materialele naturale, in special lemnul, piatra si culorile neutre, nuantele de bej, tonurile pamantii, griul si albul. Locul paturilor cu tablii capitonate, de exemplu, este luat de cele cu tablii din fier forjat. Practic, vorbim de un lux confortabil si cuminte, completat de existenta multor accesorii colorate.
Pe de alta parte, dormitorul modern este caracterizat de mobilier cu linii drepte, un minim de accesorii si decoratiuni, in forme cat mai simple. Fiind opusul stilului clasic, in dormitorul modern se vor regasi numai forme plane, in locul celor sculptate si ornamentale si foarte putine accesorii decorative. Cei care au la dispozitie ceva mai mult spatiu si sunt mai traditionalisti se pot orienta catre stilul clasic, cu mobilier din lemn masiv, cu patul cu tablie inalta – capitonata ca catifea sau matase – drept piesa centala.
Pentru romanticii care adora ambienturile calde este potrivit stilul shabby chic, cu nuante de crem, bleu, lavanda, culoarea piersicii, roz pal sau ocru. Spatiul nu trebuie aglomerat cu multe piese de mobilier, ci se vor alege piesele esentiale: un dulap inalt, cu usi mari, pat si noptiere. Materialele trebuie sa fie naturale, perdelele vaporoase si diafane, iar draperiile – cu model floral, din tesaturi moi.
Stilul vintage este caracteristic proprietarilor nostalgici, pasionati de oglinzi de cristal, tablouri, comode sau noptiere reconditionate, in timp ce stilul scandinav este potrivit pentru cei care iubesc confortul, dar si materialele și texturile moderne. Este un stil minimalist, comod, optimist, curat si foarte usor de intretinut, avand in vedere ca presupune un decor destul de saracacios si cel mai simplu tip de dormitor cu putinta. Pereti albi, asternuturi albe, un decor (eventual un perete intreg) din piatra sau caramida, lemn natur si multa lumina naturala.
Ce marime trebuie sa aiba patul
Marimea patului trebuie raportata la marimea camerei. Paturile duble pentru dormitoarele matrimoniale se incadreaza de obicei in dimensiunea de 140/160/ cm latime si 190/200 cm lungime. Aceste dimensiuni se refera la dimensiunea „spatiului de dormit‟, respectiv a celui alocat saltelei si de aceea trebuie sa tineti cont si de cativa centimetri buni in plus alocati ramei si tabliei patului, in special daca dormitorul nu este unul foarte mare.
Este recomandabil un pat ceva mai lat, cu un spatiu de dormit mai amplu si confortabil, decat un pat ingust cu noptiere late si frumoase. Oricat de important este designul, somnul inghesuit nu incanta pe nimeni.
Idei pentru living
Idei de amenajare a livingului sunt multe, dar indiferent de scopul dorit, ai nevoie de obiecte multifunctionale, de culori neutre si de mobilier living modular pentru a putea reconfigura usor spatiul, creand o atmosfera diferita pentru fiecare situatie. Orientati-va catre taburete in care puteti depozita jucarii, biblioteci cu birou integrat sau coltare modulare care pot fi asezate in diverse forme, in functie de ocazie sau de nevoie.
Odata stabilite functiile spatiului, puteti alege mobilierul. Daca spatiul este micut, optati pentru mobilier mai simplu si deschis la culoare, dar care sa iti ofere suficient spatiu pentru depozitare.
Chiar daca fiecare avem asteptari diferite de la living-ul nostru, principiile de amenajare al acestuia sunt aceleasi: avem nevoie de culoare de trecere care sa ne permita o deplasare usoara prin camera, o zona de relaxare/discutii (alegerea canapelei si / sau a fotoliilor) si o zona pentru depozitare (biblioteca, centru media). Nota personala o dam cu ajutorul decoratiunilor. Tablourile, perdelele, un covor pufos si cateva pernute decorative pot inveseli camera.