Imunizarea cu vaccinul AstraZeneca/Oxford a inceput, de astazi, si in Romania, rapelul urmand sa se faca la opt saptamani. Serul are o eficienta ridicata impotriva mutatiei britanice a coronavirusului si ceva mai mica contra mutatiei sud-africane.
Vaccinul se bazeaza pe virusuri de raceala de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acesti asa-numiti virusi de raceala din familia adeno-virusului au fost modificati astfel incat sa contina gena cu planul de producere a unei proteine de suprafata optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).
Dupa vaccinare, virusul din ser patrunde in cateva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaste acest lucru ca un corp strain si reactioneaza formand anticorpi si celule T, care protejeaza in mod ideal impotriva infectiei cu coronavirusul Sars-Cov-2.
De ce se face rapelul la 8 saptamani
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din Romania, medicul Valeriu Gheorghita, a explicat de ce rapelul se face la 8 saptamani. „A fost o discutie pe care am avut-o in cadrul comisiilor stiintifice, am avut inclusiv o sesiune stiintifica cu reprezentantii companiei la nivel european, in care am analizat toate datele stiintifice si am decis de comun acord sa mergem pe recomandarea de a administra la 8 saptamani. Rata de eficacitate intre 8 saptamani si 12 saptamani nu crestea semnificativ, practic intervalul de confidenta era aproape la fel, iar din acest punct de vedere ne-am dorit sa pastram rapelul la 8 saptamani pentru a creste probabilitatea ca persoana respectiva sa vina la rapel si sa reducem riscul ca persoana sa se infecteze intre prima doza si rapel”, a spus Valeriu Gheorghita.
„La vaccinul de la AstraZeneca, cu cat rapelul a fost administrat mai tarziu, cu atat eficacitatea a fost mai mare. Dar datele arata eficacitatea semnificativ mai mare la 8 saptamani fata de 4 saptamani”, a adaugat el. Prospectul vaccinului – unde sunt mentionate si efectele secundare – este disponibil AICI.
Eficacitate de peste 80%
Impotriva coronavirusului, vaccinul AstraZeneca/Oxford a atins o eficacitae maxima de 84%, dupa rapel. Un studiu pe varianta B117, raportata pentru prima data in Marea Britanie, a stabilit o eficacitate similara cu cea impotriva virusului originar, adica in jur de 75%.
Eficacitatea in cazul mutatiei B1351 este semnificativ mai mica, dar cifre exacte nu sunt inca disponibile. Guvernul sud-african a decis sa stopeze lansarea vaccinului AstraZeneca. Motivul: un studiu restrans, care nu a fost inca evaluat, cu 2.000 de persoane din Africa de Sud, a aratat ca vaccinul ofera ”protectie minima” impotriva infectiilor usoare si moderate ale Covid-19, cauzate de varianta B1351.
Surse: dw.com, digi24.ro
Cititi si: Informatii noi despre vaccinul AstraZeneca
Cititi si: Caini politisti, antrenati in Romania sa detecteze bolnavii de coronavirus