Multi dintre cei care au nevoie de un plan urbanistic, fie general, zonal sau local, nu sunt familiarizati cu termenii utilizati in domeniul constructiilor si proiectarii sau nu pot face prea bine diferenta intre diferitele tipuri de planuri urbanistice. In acest articol explicam pe larg conceptul de PUG.
Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect obligatoriu de amenajare teritoriala si de dezvoltare a unei localitati si reprezinta cadrul legal care face posibila realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare a zonei respective. PUG-ul presupune reglementarea teritoriului unei localitati in ceea ce priveste posibilitatile de construire, zonificare, cai de acces, utilitati etc. Acest proiect se realizeaza la initiativa primariei sau consiliului judetean si, conform legii, se actualizeaza o data la cinci ani.
In cadrul unui Plan Urbanistic General sunt abordate categorii generale de probleme, situatii si reglementari, cum ar fi:
– stabilirea si delimitarea teritoriului intravilan, a zonelor construibile, a zonelor functionale, a zonelor protejate si a celor cu interdictie temporara si definitiva de construire;
– reorganizarea si dezvoltarea cailor de comunicatie;
– stabilirea modului de utilizare a terenurilor si conditiile de realizare a constructiilor;
– delimitarea suprafetelor pe care se prevede realizarea obiectivelor de utilitate publica;
– optimizarea relatiilor localitatilor cu teritoriul lor administrativ si judetean;
– modernizarea si dezvoltarea echiparii edilitare;
– valorificarea potentialului uman, natural si economic;
– evidentierea proprietarilor terenurilor si a modului de circulatie juridica a terenurilor;
Planul Urbanistic General cuprinde toate informatiile de care e nevoie pentru distribuirea constructiilor si utilitatilor acestora. PUG-urile se realizeaza de echipe de arhitecti, care pot elabora planuri urbanistice complete pentru un anumit teritoriu.
Care este diferenta intre PUG, PUZ si PUD
Un Plan Urbanistic General cuprinde analiza, reglementarile si regulamentele locale de urbanism pentru un intreg teritoriu administrativ, adica atat suprafetele intravilane, cat si cele extravilane. Pe baza normelor stabilite de PUG se elaboreaza ulterior la scara mai mica Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si Planul Urbanistic de Detaliu (PUD). PUZ reprezinta proiectul care reglementeaza dezvoltarea urbanistica a unei zone din localitate, de aici si numele, si acopera toate functiunile: locuire, circulatie, servicii, spatii verzi, institutii publice etc. PUD reprezinta documentatia aferenta a PUG-ului si PUZ-ului, adica documentatia prin care se asigura conditiile de amplasare, dimensionare si servire edilitara a obiectivelor pe un teren. PUZ-urile si PUD-urile sunt realizate de arhitecti urbanisti sau de urbanisti cu drept de semnatura.
Sursa foto: pixabay.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: