Dacă ai o pădure în apropierea casei, cu siguranță știi că e perioada în care apar multe verdețuri sălbatice care pot fi folosite în felurile de mâncare sau în salate. În cazul în care nu știai ce fel de verdețuri poți culege din pădure, îți vom prezenta câteva dintre acestea.
Îți vom arăta care sunt verdețurile de sezon, cum să le recunoști când mergi la cules și cum le poți folosi în bucătărie.
Verdețuri de sezon – leurda
Leurda o recunoașteți cel mai repede după mirosul ei puternic de usturoi. De asemenea, o altă caracteristică a acestei plante este că dintr-o tulpină cresc doar două frunze. Aceasta apare în păduri primăvara, în lunile martie și aprilie, însă o puteți găsi și la piață.
Leurda are și flori albe, cu șase petale subțiri, care pot fi și ele consumate. Leurda poate fi consumată ca salată, supă, pesto sau o puteți folosi ca zarzavat în ciorbe.
Ce verdețuri poți culege din pădure – urzici
Alte plante pe care le poți folosi în bucătărie sunt urzicile. Urzica se poate folosi în ciorbe sau o poți consuma ca piure, similar cu spanacul. Cum recunoști urzica? Știi sigur că poți recunoaște prezența unei urzici chiar dinainte de a o vedea cu ochii. Urzica este cunoscută pentru iritațiile care apar în urma contactului cu pielea.
Alte caracteristici ale urzicii sunt frunzele sale zimțate, care au perișori atât pe suprafața lor cât și pe tulpină.
Florile de la urzica moartă pot fi și ele consumate, acestea având un gust dulceag. Chiar dacă frunzele acestei plante seamănă cu urzica obișnuită, acestea nu pișcă. Atât florile cât și plantele pot fi folosite în salate sau transformate în pesto.
Untișor
Untișorul este o plantă care umple pădurile în perioada primăverii. Poate fi recunoscut după frunzele sale foarte lucioase și forma lor de inimă. Dacă vrei să folosești această plantă în bucătărie, este ideal să folosești frunzele tinere ale plantei, înainte ca acestea să înflorească. După ce înflorește, untișorul devine toxic și nu mai poate fi consumat.
Untișorul are foarte multe utilizări în combaterea diferitelor probleme de sănătate. Acesta poate fi folosit chiar și în combaterea alergiilor și a anumitor boli ale pielii.
Ce verdețuri poți culege din pădure – Toporași
Da, ați citit bine. Toporașii, atât planta, cât și florile, pot fi consumați. Toporașii pot fi recunoscuți ușor cât timp sunt înfloriți datorită culoarii lor violet. Frunzele sale pot fi folosite în salate, iar florile pot fi folosite în dulcețuri sau pentru a decora diferite prăjituri.
Un alt mod de a folosi florile de toporași este prin fermentarea acestora. Vei putea face o băutură similară cu socata.
Tătăneasă
Tătăneasa este o plantă cunoscută pentru efectele sale terapeutice. Acestea o poți recunoaște după frunzele sale lungi, ascuțite și solzoase, precum și după florile sale asemănătoare cu clopoțeii. Aceasta înflorește din mai până în luna iulie.
Aceasta poate înlocui spanacul în diferite salate, supe sau alte mâncăruri.