De departe, vinul este una dintre cele mai consumate bautari. In mare parte, deoarece exista un anumit tip de vin care se potriveste cu orice fel de mancare. Insa pe cat este de popular, pe atat de mult pune consumatorii in dificultate. Cel mai probabil ti s-a intamplat si tie cel putin o data sa vrei sa cumperi un vin si sa stai in fata raionului mai bine de 10 minute, pentru ca nu stiai ce sa alegi. Fie ca e vorba de o ocazie speciala, fie ca vrei doar sa savurezi un vin bun, la sfarsitul unei zile grele, am pregatit un ghid care sa te ajute sa faci mereu alegerea corecta.
Astfel, citeste in continuare pentru a afla ce vin sa alegi in functie de mancarea pe care o consumi. Garantam ca nu vei petrece mai mult de 1 minut in fata raionului, data viitoare cand vrei sa cumperi o sticla de vin.
Ce vin sa alegi in functie de mancarea pe care o consumi. Reguli generale
In linii mari, mancarurile acide se asociaza mereu cu vinuri acide, fructate, aromate si demiseci, in timp ce mancarurile acre se potrivesc cel mai bine cu vinurile albe, seci sau demiseci. Preparatele afumate, cu vinurile albe fructate sau cu vinurile rosii, condimentate, in timp ce mancarurile grase se asociaza mereu cu vinurile rosii, seci, cu arome tari. Preparatele din peste merg de minune cu vinurile albe, cu aroma tare, in timp ce pentru desert alegem vinuri dulci. De cealalta parte, preparatele sarate se asociaza cu vinurile rosii, slabe.
Ce vin sa alegi in functie de carnea pe care o consumi
- Carne de porc, de curcan sau carne de vita – vin rosu, sec precum Feteasca Neagra sau Novac;
- Carne de miel – vin rosu sec precum Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Cabernet Sauvignon;
- Carne de pui – vin alb sec sau demisec precum Chardonnay sau Sauvignon Blanc;
- Peste – vin alb, sec precum Chardonnay, Riesling, Feteasca regala, Sauvignon Blanc.
Ce vin sa alegi in functie de mancarea pe care o consumi. Cele mai populare preparate
Am discutat mai sus despre regulile generale, dar haideti sa vedem exact cu ce vin asociem cele mai populare feluri de mancare:
- Preparate pe baza de oua – vin spumant;
- Sarmale – Feteasca Neagra sau Pinot Noir;
- Pastele cu sos rosu – vin rosu, sec precum Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra sau Pinot Noir;
- Pastele cu sos alb – vin alb sec precum Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc;
- Tocanita – vin rosu, sec precum Feteasca Neagra, Pinot Noir sau Shiraz;
- Pilaf sau ciulama – vin alb sec sau demisec precum Feteasca Alba sau Sarba;
- Pizza – vin rosu sec: Pinot Noir Chianti, Feteasca Neagra si Merlot;
- Lasagna – vin rosu sec: Merlot, Babeasca Neagra sau Cabernet Sauvignon;
- Fructe de mare – vin alb sec precum Sauvignon Blanc sau Feteasca Alba;
- Branzeturile – merg de obicei cu vinuri albe seci sau dulci, dar cele tari si bine maturate merg si cu vin rosu precum Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet;
- Desertul – se imbina cu un vin alb sau un vin roze precum Tamaioasa Romaneasca, Riesling, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin.
Foto: formosawinery.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: