In Occident, in orasele mari si aglomerate, nevoia disperata a omului de natura capata in realitate forme diferite si tot mai ingenioase. Am scris mai inainte despre oazele urbane din Chicago, acele gradini dintre blocuri care sunt la mare cautare si al caror numar creste de la an la an. Tot in Chicago, o companie vrea acum sa construiasca cea mai mare sera de pe acoperis din lume – un proiect ambitios care va inspira probabil si pe altii. In lupta cu urbanizarea si industralizarea, natura inca se strecoara printre colosii de ciment si beton.
Mari companii americane, tot mai constiente de tendinta omului de a se intoarce spre natura, experimenteaza deja cu gradini suspendate pe cladiri. Insa proiectul pus pe hartie de compania Method, specializata in produse ecologice de curatenie, duce acest concept pe culmi nemaintalnite pana acum. Impeuna cu Gotham Greens, o firma de gradinarit, Method vrea sa construiasca cea mai mare sera de pe acoperis din lume.
Potrivit revistei Forbes, gradina de la inaltime se va intinde pe o suprafata de aproape 7000 de metri patrati si va fi construita intr-un cartier din sudul orasului Chicago. Locul a fost ales, spun proiectantii, dupa ce au evaluat alte 100 de optiuni din intreaga America. Sera, care ar putea fi deschisa in primavara anului viitor, a fost astfel conceputa incat sa produca anual un minim de 453.000 de kilograme de fructe si legume care vor fi vandute restaurantelor si bacaniilor din metropola americana.
Ferma hidroponica va fi dotata cu sisteme de iluminare pe baza de leduri, va avea pereti din sticla cu proprietati multiple si va fi aerisita printr-un sistem de ventilatie pasiva pentru a reduce la minim costurile generate de incalzire si electricitate. O parte din energia necesara serei uriase vine de la panourile solare si de la turbina eoliana care vor fi instalate in cadrul proiectului. Circa 50 la suta din necesarul de electricitate al fermei de pe acoperis va fi furnizat de cele doua sisteme. Numai turbina, care este si ea reconditionata, va produce 600 de kilowati de energie electrica.
Tehnologia care va fi folosita in constructia gradinii suspendate permite utilizarea cu de 20 de ori mai putin pamant si de 10 ori mai putina apa decat volumul folosit in agricultura traditionala, mai spun proiectantii.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: