Cea mai mică locuință din România se află în Sinaia. O familie a reușit să transforme un transformator electric vechi de un secol într-o bijuterie arhitectonică. Clădirea se află în Sinaia și servește drept locuință de vacanță. În plus, este cea mai mică casă de vacanță de la noi din țară.
Cea mai mică locuință din România se află în Sinaia
Arsena și Dan, visau demult la o casă de vacanță, dar nu-și permiteau una din cauza prețurilor mari. În cele din urmă, au reușit să-și realizeze visul, după ce o fostă stație de transformare electrică din Sinaia a fost scoasă la vânzare.
Pentru ei, vechiul transformator, ridicat în anul 1923, s-a dovedit a fi un pariu câștigat.
„Ne-am îndrăgostit iremediabil de această clădire, pe care o știam încă din copilărie, când veneam cu părinții la munte. Într-una dintre vizitele noastre prin Sinaia am văzut anunțul de vânzare, iar la o săptămână după asta era al nostru. Totul s-a întâmplat foarte repede”, spune Dan, de meserie arhitect, scrie Love Deco.
Amenajarea a durat 8 luni
S-au apucat de treabă, iar amenajarea noii locuințe a durat circa opt luni.
„Odată ce am făcut asta, pentru noi clădirea nu a mai fost clădire, ci o bijuterie de care trebuia să avem grijă. Niciun șurub din casă nu a fost lăsat de capul lui și nimic din ceea ce s-a implementat nu a funcționat pe sistemul «lasă că merge și așa»”, a mai povestit Dan.
Căsuța a primit numele de Tiny-ul T5 și are absolut toate utilitățile necesare: încălzire prin pardoseală, iluminat inteligent, dar și ventilație cu recuperare de căldură, iar toate pot fi controlate de la distanță.
În 2023, locuința a primit două nominalizări în cadrul Anualei de Arhitectură București ca fiind cea mai mică casă de vacanță din România.
„Noi locuim la casă, fiecare cu camera lui, și nu avem această problemă. Ne place T5 pentru că ne condiționează să stăm împreună. Cea mică este cea mai fericită când mergem acolo și, efectiv, suntem la o întindere de mână de ea. Curtea noastră e toată Sinaia”, susțin proprietarii.
Are doar 11 metri pătrați
Locuința are doar 11 metri pătrați și o înălțime la cornișă de șapte metri. Cei 11 metri pătrați sunt împărțiți astfel: 5.58 metri pătrați – parterul (zona de acces, camera de zi/ spațiu de dormit secundar + dulapuri încastrate în toate nișele posibile și scară suspendată).
La etaj, sunt 4.62 metri pătrați pentru dormitor, dar și spațiu de lucru rezultat prin închiderea saltelei rabatabile cu rol și de canapea + baie, iar la demisor sunt 3.96 metri pătrați pentru bucătărie, 1.35 metri pătrați pentru nișă depozitare și un metru pătrat pentru podul de depozitare, conform sursei citate anterior.
Sursa foto: Lovedeco