Poate nu știai, dar cea mai veche casă de stejar din centrul și estul Europei se află chiar în România. Nu doar că este cea mai veche casă de stejar din România, este și cea mai mare.
Această casă a fost ridicată de un meșter în urmă cu 300 de ani pe o suprafață de 100 mp. Aceasta se află în Muzeul Astra din pădurea Dumbrava Sibiului. Inițial a fost construită în comuna Almaș din județul Arad, aproape de faimoasa Moară cu Noroc din nuvela lui Iaon Slavici.
Cea mai veche casă de stejar din România
Diferiți specialiști etnologi spun că această casă ar avea aproximativ 300 de ani. De-a lungul timpului a fost mutată de trei ori până când Imperiul Habsburgic a făcut ultima sistematizare obligatorie.
Casa a fost construită pentru o familie de oameni bogați, crescători de porci. Pe acea vreme, crescătorii de porci, cunoscuți după numele de sămădăi, erau printre cei mai înstăriți oameni. Aceștia creșteau Mangalița, în pădurile de stejar din zona Țării Zarandului fiind nenumărate turme de Mangalița. Acest soi de porci era foarte comercializat la acea vreme.
Ce face această casă foarte importantă nu este doar mărimea acesteia, ci faptul că stejarul din care a fost construită a fost lucrat exclusiv cu barda.
Casa de stejar lucrată exclusiv cu barda
Casa are între 80 și 100 mp amprenta la sol, având camere foarte spațioase. Camerele sunt încălzite cu ajutorul sobelor construite din pământ sau din cărămidă.
În camera de oaspeți, camera care era mai rar folosită, se află o sobă tip godin folosită pentru încălzit.
Casa are, de asemenea, ornamente care au fost, și ele, realizate doar cu barda. Pentru construcția unei astfel de case a fost urmat un proces complex de prelucrare a lemnului. Lemnul era, de asemenea, tăiat doar într-o perioadă propice, de obicei în luna noiembrie sau decembrie
Procesul de construcție începea abia prin primăvară. Lemnul se decojea și era ciobit cu o bardă specială. Pentru finisare se folosea o altă bardă specială. Acest lucru făcea ca lemnul să aibă o rezistență și durabilitate mult mai mare. Acest lucru se poate observa până în ziua de azi.
Cea mai veche casă de stejar din România
Această casă, în ciuda măiestriei cu care a fost construită și rezistenței sale în timp, rămâne totuși învăluită în mister. Nici până în ziua de azi nu se cunoaște primul proprietar. Managerul general al muzeului Astra speră să poată ajunge în arhivele din Viena sau Budapesta pentru a afla mai multe despre această casă.
Înainte de a fi adusă în Sibiu, casa se afla în Almaș, fiind căminul unui șofer de autobuz din localitate. Această casă de stejar, aflată la numărul 283 în Almaș înainte de a fi mutată, este la momentul actual una dintre cele mai valoroase case de stejar din muzeele în aer liber din Europa.
Sursa: newsweek.ro