Ceapa murată este un preparat tradițional delicios și apreciat în special în sezonul rece, când mâncărurile bogate și consistente sunt la ordinea zilei. Murăturile în general, și ceapa murată în special, aduc un gust acrișor și ușor picant, care completează perfect diverse preparate de iarnă. În acest articol vă prezentăm rețeta pentru ceapă murată, un deliciu pentru iarnă!
Ceapa murată, un deliciu pentru iarnă
Ceapa murată este un adaos delicios și aromat pentru salate, sandvișuri, burgeri sau chiar ca garnitură lângă diverse mâncăruri. Se prepară rapid și ușor, iar gustul său acrișor și crocant este foarte apreciat.
Ingrediente
- 2 căței de usturoi
- 4 cepe roșii
- 300 ml apă
- 1 lingură zahăr
- 100 ml oțet
- 1 linguriță boabe de piper
- 1 linguriță sare grunjoasă
Mod simplu și rapid de preparare:
Procesul de murare al cepei nu este deloc complicat și implică pregătirea unei soluții de murare. Așadar, așezați un vas cu apă pe foc și adaugi oțetul, zahărul și sarea. Proporțiile recomandate sunt de 1 litru de apă, 50-60 de grame de sare și 100 ml de oțet. Soluția de murare se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă timp de aproximativ 10 minute.
Apoi, tai ceapa julienne și o așezi ordonat în borcane. Toarnă saramura fierbinte peste ceapă, asigurându-te că ceapa este complet acoperită. Sigilează borcanele cu capace ermetice și se lasă la răcit complet înainte de a fi depozitate într-un loc răcoros și întunecat. Dacă dorești un gust mai dulce-acrișor, poți adăuga mai mult zahăr în saramură!
Se pot adăuga și diverse condimente și ierburi aromatice, cum ar fi boabe de muștar, boabe de piper, frunze de dafin sau cuișoare.
Sursa foto: captură video Youtube Bucate Aromate