Cireșele au fost, sunt și vor fi printre cele mai îndrăgite fructe pe timpul verii. Soiurile timpurii de cireși sunt preferate de producători tocmai pentru a intra pe piață cât mai repede cu aceste fructe, chiar dacă acest lucru înseamnă un preț mai ridicat pentru cumpărători. Totuși, așa cum am prezentat și într-unul din articolele precedente, cireșii sunt destul de sensibili la temperaturi scăzute și la boli. De aceea, în acest articol vă vom ajuta să aflați care sunt cei mai buni cireși de mai, atât din punct de vedere al producției, cât și din punct de vedere al rezistenței lor.
Cei mai buni cireși de mai – soiul Maria
În ultimii ani, climatul țării noastre a suferit mari schimbări, iar pomii fructiferi și pomicultorii pot resimți aceste schimbări.
Totuși, soiul Maria, primul soi autofertil creat în România, este foarte rezistent la condițiile extreme de temperatură. Este un soi autocompatibil, ceea ce înseamnă că nu necesită polenizare încrucișată obligatorie.
Soiul Maria este, totuși, un bun polenizator pentru alte soiuri care înfloresc în aceeași perioadă.
Este un soi foarte productiv, acesta intrând pe rod din al cincelea an de la plantare. Cultura poate ajunge la 15-17 tone/ha.
Soiul Rubin
Cireșii Rubin sunt foarte rezistenți al factorii de stres climatic, dar și la boli și dăunători. Acest soi de cireș este tolerant la antracnoză și monilioză.
Este un soi foarte productiv care intră pe rod după cinci ani de la plantare. Pomul are vigoare mijlocie și rodește constant și din abundență.
Acesta poate fi plantat în perioada octombrie-decembrie sau februarie-aprilie.
Cei mai buni cireși de mai – Bigarreau Burlat
Soiul Biggareau Burlat este considerat o clonă a soiului Biggareau Moreau, aceștia având parametrii de calitate asemănători. Singura diferență pe care o are soiul Burlat este că are o producție mai abundentă.
Intră pe rod la 3-5 ani de la plantare și fructele pot fi culese în ultima decadă a lunii mai.
Este un soi rezistent la dăunători, în special la viermi.
Cei mai buni cireși de mai – Negru de Bistrița
Acest soi de cireș a apărut prin încrucișarea soiurilor Hedelfinger și Germersdorf și este un soi foarte rezistent la Monilia laxa și la antracnoză.
Înflorește în luna aprilie, iar fructele se pot recolta la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie. Este un pom care are o producție constantă și bogată, iar fructele sunt mari și dulci.