A venit vremea strugurilor care se revarsa in ladite sau direct pe tarabe si te imbie cu diferite culori si arome. Daca va place acest fruct, veti dori sa incercati o paleta cat mai larga de gusturi pe care le poate oferi. Iata care sunt cei mai buni struguri de masa romanesti pe care ii puteti cauta la piata sau in magazine si, de ce nu, spre care va puteti orienta daca plantati vie in aceasta toamna.
Cel mai cautat soi romanesc este Victoria, cultivat si in tari ca Italia, Grecia, Turcia, Spania, Africa de Sud, China si Australia. Soiul a fost obtinut la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Viti-Vinicola Dragasani, prin incrucisarea soiurilor Cardinal și Afuz Ali. Este un soi cu boabe foarte mari si pielita crocanta, cu avantajul de a fi si foarte rezistent la pastrare si la transport.
Se dezvolta foarte bine pe terenuri fertile, bine drenate, situate, de regula, la baza versantilor. Soiul are o rezistenta buna la ger (la temperaturi minime cuprinse intre minus 18 si minus 20 grade Celsius), la seceta, dar si la brumele si la ingheturile de primavara.
Cei mai buni struguri de masa romanesti. Negri si roz
Un soi foarte aspectuos este Transilvania, cu boabe mijlocii de culoare negru-violaceu, obtinut prin hibridare intre Blackrose si Cardina. Este insa un soi de vigoare mijlocie cu toleranta slaba la ger fiind si sensibil la mana si fainare.
Cel mai productiv dintre soiurile de masa autohtone este Roz Romanesc. Ciorchinii sunt mijlocii-mari, cu boabe mari de forma sferica, cu pielita de culoare roz-rosietica, de grosime mijlocie, usor aderenta la pulpa si acoperita cu un strat uniform de pruina. Pulpa este de culoare galben-verzuie, suculentă, echilibrata, semicrocantă si cu gust dulce-acrisor placut.
Sursa: agrointel.ro
Surse foto: fruteria.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: