Inainte de a investi intr-o livada, indiferent de marimea ei, trebuie avute in vedere rezistenta fiecarui tip de pom fructifer la anumiti factori de mediu, precum si solul de care are nevoie sa se dezvolte corespunzator. Iata care sunt cei mai rezistenti pomi fructiferi la diferite conditii climatice pentru a alege informat in functie de zona in care doriti sa va faceti livada.
Cei mai rezistenti pomi fructiferi. La frig
In Romania, pomii fructiferi care rezista cel mai bine la frig sunt considerati a fi marul şi prunul. Infloritul, germinarea polenului si legarea fructelor se realizeaza in conditii de temperatura cuprinsa intre 12 si 20 grade Celsius.
Cea mai mare nevoie de caldura o au in schimb, in aceasta ordine: migdalul, caisul, piersicul şi apoi gutuiul, ciresul, alunul, castanul si nucul.
Nu puteti cultiva cais sau piersic intr-o regiune umbroasa si ploioasa, pentru ca acesti pomi fructiferi nu vor rodi corect si la capacitate maxima.
Cei mai rezistenti pomi fructiferi. La seceta
Printre pomii care rezista cel mai bine la seceta sunt migdalul, caisul altoit pe migdal si ciresul altoit pe visinul turcesc. In perioadele cu ger, insa, migdalul şi caisul au mari probleme: degera mugurii acestora si chiar si o parte din ramuri.
Mai putin rezistenti la seceta sunt marul, prunul si visinul.
Nu este indicat sa cultivati mar sau par in zone unde precipitatiile sunt mai mici de 500 de ml/mp/an. Pentru a da roade, acesti pomi fructiferi au nevoie de o cantitate de peste 600 ml/mp/an de precipitatii.
Un pom care rezista bine la variatiile de temperatura si apa, nucul are nevoie neaparat de lumina pentru a da o buna productie de fructe.
Solul
Solurile ideale pentru infiintarea unei livezi sunt cernoziomurile, bogate in humus si solurile brun-roscate de padure. Pe de alta parte, solurile lutoase si luto-argiloase nu sunt favorabile pentru acest tip de cultura. De asemenea, trebuie evitate solurile grele care retin multa apa si in care radacinile se ineacă sau putrezesc.
Exista insa recomandari in functie de caracteristicile climatice ale zonei in care urmeaza sa fie infiintata livada. In zonele secetoase sunt de preferat solurile mai grele, care retin mai multa apa, iar in zonele umede ideale sunt solurile usoare, care se incalzesc usor.
Este bine de retinut ca piersicul, caisul, parul si ciresul iubesc solurile ușoare, iar prunul, marul și visinul, pe cele mai grele.
Vedeti si care sunt cele mai profitabile livezi in functie de productie si cerere.
Sursa: agrointel.ro
Surse foto: acasa.ro, covera.ro, pepinierasarusi.ro, paradisverde.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: