Alegerea sistemului de incalzire este presupune luare in considerare a multor aspecte, multe tinand de specificul casei pe care doriti sa o incalziti si al stilului de viata. Iata care sunt cele mai populare solutii, comune sau revolutionare, cu avantajele si dezavantajele lor.
Centrale termice
Centrala pe combustibil solid (pe lemne/ peleti)
Avantaje:
- combustibil ieftin
Dezavantaje:
- incarcari dese cu combustibil. Se poate evita acest lucru prin alegerea centralei termice cu incarcare automata, dar la centralele cu incarcare automata nu se mai poate folosi combustibilul solid uzual, se folosesc peleti.
- intreruperea curentului electric implica introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce conduce la cresterea investitiei initiale.
- investitie mare initiala. Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe circulatie, vase expansiune, puffere, sisteme de siguranta. Acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nu sunt incorporate ca la celelalte centrale termice intr-o singura carcasa
Centrala pe gaz
Avantaje:
- usurinta in exploatare
- combustibil ieftin
- solutii tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj fortat, in condensatie, cu camera etansa de ardere, cazan de pardoseala, preparare instantanee de apa calda menajera sau cu boiler.
- gama foarte variata de puteri
Dezavantaje:
- reteaua de distributie nu este dezvoltata in toata tara
Centrala pe curent electric
Avantaje:
- usurinta in exploatare
- retea de alimentare cu curent electric dezvoltata la nivel national
Dezavantaje:
- costisitoare in exploatare comparativ cu centralele termice pe gaz sau combustibil solid
- necesita refacerea bransamentului de energie electrica in situatia in care nu a fost prevazuta instalarea centralei de la constructia cladirii.
- gama de puteri redusa. Se pot obtine puteri mai mari prin montarea in cascada a mai multor centrale, insa puterea electrica instalata trebuie sa fie asigurata.
Vedeti mai multe proprietati si beneficii pe care aceste centrale le pot avea AICI.
Panourile solare
Avantaje economice:
- energia solara este gratuita, autonoma, inepuizabila si ecologica, fara a consuma vreun combustibil
- sunt o investitie rentabila. In timp ce amortizarea investitiei se realizeaza in medie in 5 ani, in toata aceasta perioada facturile de electricitate sau gaz pot scadea drastic. Energia solara poate acoperi intre 50-70% din consumul de incalzire, apa calda si electricitate iar vara poate ajunge chiar si la 100%,
- panourile solare pot prelungi viata sistemului de incalzire existent al locuintei iar propria lor durata de viata este cuprinsa intre 25 si 30 de ani
- corelat cu costurile mici de intretinere, valoarea casei/apartamentului poate creste
- procesul de captare a radiatiei solare cu ajutorul panourilor solare are grad de poluare zero, ba chiar reduce emisiile de dioxid de carbon, metan sau monoxid de azot. De asemenea, functionarea lor nu produce deseuri, reziduuri, fum sau mirosuri, dar duce la limitarea arderii carbunelui in centralele electrice precum si la limitarea consumului de energie nucleara.
Dezavantaje:
- dependenta de soare ce poate actiona, uneori, negativ. Noaptea nu se mai genereaza electricitate sau caldura, iar daca acest neajuns nu este compensat prin niste acumulatori solari, lunile de iarna sau anumite zone se pot dovedi problematice.
- randamentul poate fi un dezavantaj, oamenii asteptandu-se la 100% in timp ce performanta maxima este undeva la 20%. Chiar si asa, panourile solare cu randament maxim acopera majoritatea nevoilor de consum dintr-o casa.
- fragilitatea panourilor solare este un alt dezavantaj, pentru ca amplasarea lor in exteriorul casei implica vulnerabilitate la poluare si calamitati.
Mai multe despre instalarea si functionarea panourilor solare puteti citi AICI.
Surse: centrale-termice.ro, tettu.ro
Sursa foto: uswitch.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: