Lebărul de casă este un preparat tradițional românesc asociat cu sărbătorile de iarnă, mai ales cu Crăciunul, fiind nelipsit de pe masa festivă. Prepararea acestuia nu este complicată și este o adevărată artă, transmisă din generație în generație. Iată o rețetă tradițională pentru a obține cel mai bun lebăr, aromat și delicios, fix ca pe vremea bunicilor!
Cel mai bun lebăr de casă – cum se prepară
Lebărul de casă este nelipsit de la masa de Crăciun. Se prepară foarte ușor, iar rezultatul este de-a dreptul senzațional. Nu aveți nevoie nici de multe ingrediente, pentru a ieși gustos.
Lebărul mai poartă denumirea de lebarvurst, leberwust sau maios, și este pregătit și în restul anului, dacă vă doriți un mezel de casă natural, fără chimicale și coloranți. Dacă vreți să iasă ca pe vremea bunicii, trebuie să urmați pașii de mai jos:
Ingrediente:
1 ficat de porc;
500-700 g carne de porc;
o bucata slanina afumata ;
2 cepe medii;
intestine pentru umplut;
inima sau alte organe (optional);
foi de dafin;
ienibahar;
sare;
piper.
Cum se gătește
Prima dată se spală foarte bine toate organele și carnea, apoi pune-le la fiert la foc mic într-o oală încăpătoare cu sarea și condimentele. Spumează de mai multe ori apa, apoi adaugă ceapa tăiată în jumătăți. După ce carnea a fiert, scoate-o să se răcească.
Carnea și ceapa se trec prin mașina de tocat, chiar și de două ori dacă e nevoie, apoi se adaugă apa în care a fiert carnea, pentru a obține o pastă cremoasă.
În mațele spălate foarte bine, se pune compoziția și se leagă mațul la ambele capete. Se fierbe lebărul pentru încă o jumătate de oră în apă curată, dar nu înainte de a înțepa mațul din loc în loc, pentru a ieși aerul în timpul fierberii. După fierbere, se lasă să se răcească lebărul și se dă la frigider. Se consumă ca aperitiv sau alături de alte alimente! Poftă bună!
Sursa foto: captură video youtube