Dincolo de retete si sfaturi, espresso este acel ceva care te trezeste imediat si transforma rapid un somnoros intr-un om productiv, gata de provocarile unei noi zile.
Insa, va lasam pe voi sa decideti ce stari „imprumuta” un espresso de calitate consumatorului. In acest articol, ne vom ocupa de numerele (destul de exacte) din spatele unei astfel de bauturi preparate ca la carte, cu aparate cum sunt cele de AICI.
7 grame de cafea de calitate, fin macinata, sunt de ajuns pentru un espresso clasic, de 25 de mililitri. Bautura rezulta atunci cand un espressor aduce apa care aproape da in clocot (88-90 de grade) in contact cu cele 7 grame de cafea.
Urmatoarea cifra explica de ce avem nevoie de un espressor de la un producator de incredere. Presiunea apei care vine in contact cu cafeaua trebuie sa fie una impresionanta, de 9 bari.
Vitamine neasteptate si mult magneziu
Timpul de filtrare este si el unul clar stabilit. Acesta este de 25 de secunde. Unele espressoare il reduc uneori la 20, altele il ”urca” la 30, insa regula celor 25 de secunde este cel mai des folosita.
In 100 de grame de espresso sunt doar 2 calorii. In schimb, gasim 2 vitamine (B2 și B3, ambele in cantitati apreciabile) si un adevarat „zacamant” de 80 mg de magneziu.
Un espresso are intre 120 și 200 mg de cafeina. Unul de inalta calitate, facut ca la carte, are 212 mg de cafeina.
Desi espresso clasic are 25, maximum 30 de mililitri, exista un numar de 8 bauturi mai ”lungi” care au la baza espresso. Acestea sunt:
- macchiato traditional – 35-40 de mililitri (dintre care 30 sunt espresso iar restul lapte si putina spuma;
- macchiato modern – 60 sau 120 mililitri, facut din jumatate cafea, jumatate lapte;
- cortado – 60 de mililitri, cu jumatate espresso jumatate lapte, cu putina spuma;
- piccolo latte – 90 ml, dintre care 30 ml espresso si o portie dubla de lapte, alaturi de putina spuma;
- galao – 120 ml, un espresso diluat în 90 ml de lapte, tot cu putina spuma;
- flat white – 150 ml, fie cu 1:4 sau 2:3 proportie espresso-lapte;
- cappuccino – 150-180 ml, cu 30 sau 60 ml de espresso, restul lapte, alaturi de spuma umeda;
- latte – 240-600 ml, cu minimum 60 ml espresso si restul lapte.
Plus: Doua date-cheie din istoria espressorului
Primul espresso a fost servit, evident, imediat dupa ce un italian pe nume Angelo Moriondo a inventat un espressor. Se întampla in 1884, la Torino.
Totusi, espresso te duce cu gandul la viteza. Viteza de preparare, in acest caz. Din punctul acesta de vedere, un an important a fost 1906, cand un producator pe nume Bezzera si Pavoni a reusit un adevarat record pentru acele vremuri: masina sa putea produce un espresso gata de baut in doar 45 de secunde.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: