Cand vine vorba de incalzirea locuintei, prima problema care se pune este alegerea sistemului de incalzire, mai exact a sursei de caldura. Dupa ce ati facut aceasta alegere, trebuie sa va ganditi si la modalitatea optima de exploatare a acestui sistem, printr-o instalatie durabila, usor de intretinut, dar si estetica, pentru ca aceasta va fi partea vizibila a sistemului in casa dumneavoastra.
Astazi va prezentam ce puteti alege in materie de calorifere si tevi pentru instalatia de incalzire.
Tipurile de calorifere
Caloriferele pot fi facute din fonta, otel sau aluminiu.
Caloriferele din fonta – cele mai bune calorifere
Acestea sunt cele mai scumpe, dar si cele mai eficiente in emanarea caldurii. Au durata mare de viata, aproape cat centrala, de 30 de ani, sunt rezistente la socuri si coroziune si se racesc greu conservand mult timp caldura. Dezavantajele ar fi faptul ca sunt greu de curatat, se incalzesc mai greu si sunt foarte scumpe.
Caloriferele din otel
Sunt cele mai accesibile ca pret si sunt usor de montat. Acestea distribuie rapid caldura, insa au o durata de viata mai redusa (10 ani) si necesita tratarea apei in instalatii.
Caloriferele din aluminiu
Au o durata de viata de 20 de ani, se incalzesc repede, consuma mai putin agent termic si au cel mai bun randament termic in instalatiile cu centrale murale. Printre dezavantaje se numara zgomotul pe care il produc, nu pot mentine temperatura ridicata o perioada indelungata si necesita sa fie aerisite foarte des. Dupa cele din fonta, putem spune ca cele din aluminiu sunt pe locul 2 in top cele mai bune calorifere.
Tevi de cupru sau PPR
Pe langa cele mai bune calorifere, este foarte important sa folosim si tevi de instalatie adaptate la sistemul nostru de incalzire. Tevile pentru instalatia de apa si instalatia de incalzire pot fi tevi de cupru sau polipropilena (PPR).
Tevile din cupru
Sunt alegerea clasica pentru sistemele sanitare si termice. Sunt foarte rezistente la uzura, la diferentele de temperatura si presiune dintr-o instalatie, dar si la actiuni mecanice externe. Au caracter antibacterian, fiind o alegere sanatoasa si sigura.
Teava PPR
Este la randul ei rezistenta la temperaturi inalte, are o excelenta rezistenta chimica si la coroziune si o rezistenta medie la impact. Polipropilena este ecologica, non-toxica si prietenoasa cu mediul inconjurator. Are o greutate mica, astfel se transporta si se manipuleaza foarte usor.
Avantaje si dezavantaje
Tevile de polipropilena sunt recomandate in cazul instalatiilor de incalzire ingropate in pardoseala sau in perete, deoarece polipropilena este mai groasa si are o rezistenta crescuta la presiunea sapei sau a peretelui, si nu trebuie izolate asa cum trebuie cele din cupru.
In schimb, in cazul instalatiei aparente, tevile de cuprusunt mai eficiente arata mult mai bine din punct de vedere estetic, conductele de polipropilena avand un aspect masiv, in special in zonele de imbinare.
Pe de alta parte, tevile de cupru pot ajunge sa coste chiar si cu 20% mai mult decat tevile de polipropilena.
In schimb, cuprul are o durata de viata nelimitata si o garantie de 30 de ani. Polipropilena are o durata de viata medie de 50 de ani iar garantia variaza de la un producator la altul.
In ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena sunt mai eficiente, nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. Tevile de cupru au un transfer termic ridicat cu exteriorul insa pot atinge acelasi randament ca al tevilor din PPR, dar numai printr-o buna izolatie care presupune costuri suplimentare.
Surse: capital.ro, carpat-instal.ro
Surse foto: everplast.com.tw, diy.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: