Cand spui locuinta spui automat si curatenie. Zilnic, saptamanal sau lunar, ritualul se repeta periodic fie ca ne place au ba, din proprie initiativa sau nu. Si pentru a nu va intesa dulapul cu tot felul de produse achizionate din comert si, bineinteles, pe cale de consecinta, pentru a economisi niscaiva bani, va oferim mai jos o privire de ansamblu asupra celor mai bune produse de curatat pe care le avem in casa, potrivit site-ului Greenliving.about.com.
Prima optiune este bicarbonatul de sodiu, acest praf usor alcalin care face minuni in casa. Mineralele din compozitia sa sporesc capacitatea de curatare a detergentilor prin echilibrarea aciditatii apei. Folositi bicarbonatul de sodiu pentru a desfunda tevi infundate, turnand putin praf peste care adaugati otet. Reactia chimica va curata teava si va elimina si mirosurile neplacute.
Amestecati apoi praful cu apa pentru a da nastere la o pasta care poate curata si da stralucire argintariei, suprafetelor cromate sau acoperite cu un strat de rugina si pentru a indeparta petele de pe supraftele emailate sau din ceramica.
Daca tot vorbim de sodiu, atunci sa folosim si soda de rufe pentru curatarea suprafetelor acoperite de grasime si decalcifierea ibricelor si a altor aparate electronice, precum espresoare sau boilere.
Apa oxigenata este si ea pe lista noastra, ajutand la eliminarea mucegaiului si a diferitelor pete. Lichidul distruge bacterii, inclusiv salmonella, asa ca folositi-l cu incredere daca vreti sa curatati si sa dezinfectati in acelasi timp.
Sarea este o alegere buna pentru a curata, dezinfecta si improspata aerul in locuintele voastre. Combinati sarea cu zeama de lamaie pentru a indeparta cu succes rugina sau pentru a elimina petele de arsura de pe oale si tigai in bucatarie. In combinatie cu faina si otetul, sarea da stralucire suprafetelor cromate, din otel si bijuteriilor din aur si argint.
Otetul este un agent de curatare cu numeroase utilitati. Amestecati otet cu o parte egala de apa si puneti apoi solutia intr-un pulverizator cu care sa curatati suprafete din sticla, din lemn si recipiente din plastic, dezinfectandu-le in egala masura. Inlatura mucegaiul si chiar calcarul depus pe instalatiile din baie. Puneti coaja unei lamai intr-o sticla cu otet pret de cel mult doua saptamani si veti lasa si un miros proaspat in casa dupa curatenie.
Uleiurile esentiale – de lavanda, lamaie, menta sau de ceai verde – sunt si ele o optiune de luat in seama pentru ca, pe langa faptul ca improspateaza aerul din locuinte, pot actiona ca substante care curata si redau stralucire suprafetelor sterse. Sunt substante antibacteriene, antifungice, antiseptice si antivirale.
Uleiul de masline este si el printre cele mai bune produse de curatat reda stralucirea suprafetelor din otel sau crom si din lemn si elimina crapaturile aparute pe incaltamintea din piele. Il puteti combina cu ulei esential de lamaie pentru a odoriza si incaperile.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: