Sarmalele sunt preferatele tuturor, la fel și dovleacul! Dacă vă întrebați ce legătură există între cele două, ei bine, aflați că puteți prepara sarmele în coajă de dovleac. În această perioadă, bostanul se găsește din belșug, așa că vă propunem rețeta pentru cele mai bune sarmale, fierte în coajă de dovleac!
Cele mai bune sarmale, fierte în coajă de dovleac
An de an, dovleacul și-a câștigat un loc de cinste la Buzău, unde are dedicat chiar și un festival, în comuna Poșta Câlnău. În cadrul festivalului, cele mai iscusite gospodine le arată turiștilor cât de multe bunătăți se pot face din bostan.
Spre exemplu, Sofia Zaharia, gospodină din Poșta Câlnău, prepară pe loc, într-un cuptor pe lemne adus la târg, sărmăluțe din foi de varză murată în coajă de dovleac.
Cei care ajung acolo pot gusta din aceste delicatese! Se pot servi fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
Dacă alegeți acest mod de gătire, sarmalele devin mult mai gustoase şi aromate. Preparatul va avea o aromă mai intensă, dacă adăugați și vin alb.
Rețeta dezvăluită de o gospodină din Buzău
Pentru a face aceste sarmale, aveți nevoie de dovleac la dimensiune potrivită, două căpăţâni de varză murată, amestec de carne de porc şi carne de vită pentru umplutură, afumătură, fleică sau piept de porc, orez, foi de dafin şi piper.
Carnea se pregătește pentru umplutură și apoi se înfășoară sarmalele în foi de varză murată. Căliți ceapa, iar când devine sticloasă, aurie, adăugaţi orezul şi sosul tomat. După ce compoziţia se răceşte, amestecaţi cu carnea tocată, apoi treceţi la modelarea sărmăluţelor în foi de varză. Apoi, scobiţi dovleacul pentru a-i da forma unei cratiţe, după care presăraţi sare în interiorul lui.
Se decupează bostanul în partea de sus, unde se află codiţa, curăţaţi-l de seminţe, apoi scoateţi miezul care ulterior trebuie tocat mărunt pentru a fi pus la loc printre sarmale. Prima dată, puneţi un strat de afumătură în interior, apoi adăugaţi sărmăluţele în foi de varză murată.
Se țin timp de 10 ore la cuptor
Nu aruncați miezul tocat de dovleac, ci puneți-l între straturile de sarmale. Adăugaţi foi de dafin şi boabe de piper. Puneţi bostanul gata prepătit într-o tavă, apoi introduceţi în cuptor. Sarmalele se fierb la foc de lemne, timp de 10 ore, pentru ca ingredientele să schimbe aromele între ele.
„Diferit la aceste sărmăluţe din foaie de varză este că sunt fierte în dovleac, care îşi lasă dulceaţa. Mai este un secret: mai punem o jumătate de cănuţă de vin alb. Prind astfel un gust deosebit, dulce acrişor, cu acea aromă de dovleac şi vin”, spune Sofia Zaharia.
”Se ţin peste zece ore în cuptor pe lemne. Le punem în dovleac, punem peste ele vinul, un pic de bulion, apoi le punem la cuptor. Ele fierb în perioada asta numai în dovleac, nu în apă. Devin foarte fragede, de la dovleac şi mai ales de la vin. După ce-l scoatem din cuptor, lăsăm dovleacul rumen să se odihnească pentru cel puţin o oră”, a mai adaugat gospodina.
Sursa foto: Iulian Bunilă