Asa cum nu poate lipsi din gastronomia romaneasca, asa nu poate lipsi dintr-o gradina de legume. Ardeiul gras, gogosar, lung sau iute este nelipsit dintr-o multime de mancaruri traditionale, iar daca v-ati hotarat sa cresteti toate aceste tipuri sau numai pe cele pe care le preferati, aveti nevoie sa va orientati pe piata de seminte si rasaduri. Va prezentam cele mai bune soiuri romanesti de ardei de toate felurile.
Ardei gras
Ardei gras de Buzau (BZ318): Are forma cilindrica cu 4 coaste, greutatea de 90-100 de grame, grosimea pulpei de 7 mm si culoare galben – portocaliu.
Ardei gras Barsan: Soi semitimpuriu, cu fructe de forma conica, verzi-galbui, de 95-120 de grame.
Cele mai bune soiuri romanesti de ardei. Capia
Ureche de elefant: Provine din Moldova- jud. Neamt si este un soi semitarziu, cu planta viguroasa de 80 – 100 cm. Fructul este subtire, lung, carnos si dulce.
Bogdan: Face fructe de culoare rosie, lungi de 20 de centimetri si cu o grosime a pulpei de 5,5 milimetri.
Lung de Isalnita: Produce fructe de 13-15 centimetri lungime si o grosime a pericarpului de 4,5 milimetri, de culoare rosie. Se recolteaza circa 15 fructe/planta.
Cele mai bune soiuri romanesti de ardei. Gogosar
Urias Dambroca: Provine din ameliorarea si selectia de-a lungul anilor a varietatii traditionale urmarind sa se obtina fructe mari cu gust dulce, puternic. Fructele sunt galbene inainte de coacere si ajung sa cantareasca 150 gr/ buc.
Gogosar de Baltesti: Soi vechi, foarte productiv, din Neamt, cu fructe mari carnoase si gustoase si plante de 80 cm inaltime ce necesita palisare.
Cornel 209 si Asteroid 204 sunt cele mai cultivate si apreciate soiuri de gogosar in Romania. Produc fructe mari (120-250 de grame), rotund-turtite, de culoare rosu-inchis, lucioase, cu pulpa suculenta si crocanta, cu grosimea de 9 – 12 milimetri.
Ardei iute
Ardei iute portocaliu: Originar din Oltenia, este iute si parfumat.
Ardei de boia dulce: Soi foarte productiv si rezistent la boli, originar din Moldova. Face fructe lungi de 12 – 15 cm si destul de groase.
Ardei iute bucurestean: Face fructe lungi de 10 cm si cu diametru de 2 cm, crocante, cu pulpa consistenta, verde pana la coacere si visinie dupa.
Ardei iute „7 frati”: Sunt in general cultivati la ghiveci fiind foarte spectaculosi ca plante ornamentale. Fructele sunt mici, ascutite si foarte iuti.
Ardei iute VL 341: Originar din judetul Valcea, este un soi foarte productiv, a carui planta creste pana la 45 cm si face fructe alungite de 8,5 cm lungime avand culoare rosie si gust foarte iute.
Vedeti AICI si cum se planteaza si ingrijeste ardeiul.
Surse: cartiagricole.ro, agrointel.ro
Surse foto: cartiagricole.ro, seminte-vii.ro, semintedelegume.aaz.ro,
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: