Pentru aceia dintre voi care locuiti la casa, cel mai probabil, unul dintre factorii care v-au terminat sa luati aceasta decizie este pentru ca doreati o gradina proprie. Sigur ca nu putem contesta faptul ca la curte ai mult, mult mai mult spatiu decat la apartament, insa gradina este un al beneficiu extra pe care cei care au hotarat sa isi achizitioneze o casa il au.
Unii sunt indragostiti de natura si au chiar si liveziile proprii si au facut o afacere din asta, altii se multumesc cu o gradina in care sa planteze cativa pomi fructiferi, legumele preferate si cativa copaci decorativi. Din categoria copacilor de decor fac parte si plantarii despre care am vorbit AICI. Am acoperit aceasta zona si am discutat si despre plantarea nucilor sau plantarea teilor. Astazi continurea cu un alt articol careeste menit sa va ajute sa va infrumusetati gradina si vorbim despre cele mai bune tipuri de salcie pentru gradina. Am pregatit in cele ce urmeaza cateva caracteristici generale ale salciei, care sunt cele mai bune tipuri de salcie pentru gradina, dar si cateva sfaturi in ceea ce priveste plantarea si ingrigirea acestora.
Salcie pentru gradina. Caracteristici generale
Salcia din gradina face parte din familia Salicaceae, de arbursti cu frunze cazatoare si crengi elastice, creste inalta si destul de repede, ceea ce este un avantaj in plus pentru a ofera o umbra placuta si sanatoasa. Frunzele salciei sunt alungite si au forma de sabie, cresc pana la 10 cm lungime si au o nuanta argintie. Acestea apar la primele raze de soare primavara, salcia din gradina fiind primul arbore care o sa inverzeasca. Frunzele salciei se vor inverzi pe masura ce se maturizeaza si se ingalbenesc toamna. Florile salciei arata ca niste muguri pufosi, care se mai numeste si matisori. Acum ca am trecut in revista cateva caracteristici generale ale sale, haideti sa vedem si care sunt beneficiile acesteia pentru gradina noastra. Poate cel mai mare beneficiu este acela ca salcia ajuta la secarea apei din beci, spre exemplu, si la prevenirea infiltratiilor. Cum este posibil? Simplu! Salcia este avida dupa apa, iar doua-trei salcii plantante pe o suorafata de 1000 metri patrati pon drena locul in mod natural.
Salcie pentru gradina. Cele mai bune tipuri
Mai jos, am pregatit o lista cu 3 salcii potrivite pentru gradina:
- Salcia plangatoare (Salix babylonica) – o specie cu talie pana la 15 m, cu frunze inguste, verzi-cenusii pe fata inerioara. Este iubitoare de umiditate si se planteaza des pe malul lacurilor sau in peluze;
- Salcia japoneza (Salix matsudana) – are o talie de pana la 13 m, cu frunze lanceolate, de culoare alburie, pe fata inferioara;
- Salcia capreasca (Salix caprea) – are o talie de aprox. 8 metri si uneori creste ca un arbust. Este rezistenta la ger si este decorativa prin amentii mari si grosi, care apar in martie-aprilie, inainte de infrunzire.
Salcie pentru gradina. Cum o plantam si o ingirjim
Salcia pentru gradina se planteaza la cat mai mare distanta de casa, in locul cel mai jos din curte. Aceasta se inmulteste usor, este nevoie doar sa tai crengi sau ramuri de la o salcie batrana si sa le sadesti intr-un pamant fertil si umed imediat ce solul se dezgheata, cel mai bine la finele lunii martie, dupa ce ramura taiata a inverzit. De asemenea, tine cont ca salcia o sa se simta mereu bine in apropere de o fantana, nu va seca fantana, dar va asigura o apa foarte pura pentru ca radacina absoabe impuritati, nitriti si minerale grele, pe care le depoziteaza in lemn.
In ceea ce priveste altorirea, salcile se altoiesc de regula pe tulpini de salcie alba. Fiind plante decorative prin frunze, o fertilizare cu ingrasaminte azotoase va fi binevenita. Un ultim aspect important de retinut este ca plantarea salcilor altoite se face la lumina, in locuri deschise.
Foto: groupnumbertwo2.wordpress.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: