Salata ar trebui sa faca parte in aceasta perioada din dieta zilnica, mai ales ca o puteti prepara atat de diversificat. In toate salatele intra insa uleiul, care poate fi si el un element foarte sanatos si poate de asemenea sa schimbe gustul mancarii. Iata care sunt cele mai bune uleiuri pentru salate.
Uleiul de masline
Nu mai are nevoie de prea multe prezentari, fiind deja atat de folosit si la salate, si la gatit. Dacă ne luam dupa italieni, care folosesc uleiul de masline in toate preparatele lor culinare şi in special in salate, nu am putea trai fara el. Bogat in vitamine (A, B1, B2, C, D, E si K), in antioxidanti si in acizi grasi Omega 3 si Omega 6, uleiul de masline te mentine tanar si sanatos. In functie de preferintele fiecaruia, uleiul de masline se poate folosi pentru orice tip de salata in combinatie cu otet balsamic sau suc de lamaie. Nu il folositi insa in salata de vinete sau in salata de varza, pentru ca nu le va da un gust placut.
Cele mai bune uleiuri pentru salate. Din samburi de struguri
Acest tip de ulei este recunoscut si folosit de sute de ani datorita gustului si calitatilor nutritionale deosebite. Obtinut prin presarea la rece a samburilor de struguri, este o sursa bogata de vitamine precum E si F, dar si de minerale, de uleiuri esentiale si de acizi grasi polinesaturati. Uleiul din samburi de struguri este recomadat in special pentru a preveni imbatranirea prematura, bolile de inima si cancerul, dar si pentru cresterea imunitatii organismului. Poti consuma pana la trei linguri din acest tip de ulei pe zi. Este aproape lipsit de gust si foarte usor.
Uleiul de floarea-soarelui presat la rece
Are un gust mai pronuntat decat uleiul din samburi de struguri, foarte bun in salate. Este de asemenea foarte bogat in vitamina E, cu un puternic efect antioxidant, in vitamina A, care e buna pentru oase si dinti, precum si in acizi grasi nesaturati, aminoacizi, saruri minerale. Nu depasiti o cantitate de doua linguri pe zi.
Cele mai bune uleiuri pentru salate. De nuca
Si acest tip de ulei intra in categoria uleiurilor cu un continut bogat de acizi grasi esentiali, recomandat pentru protejarea aparatului cardiovascular si pentru stimularea cerebrala. Cel mai indicat este sa folosesti numai ulei de nuca presat la rece si sa-l pastrezi la intuneric si racoare, deoarece rancezeste usor. Nutritionistii recomanda o doza zilnica de 20-40 ml pe zi.
Uleiul de dovleac
Este obtinut prin presarea la rece a semintelor de dovleac decojite, avand un gust puternic aromat, bogat in vitamina E. Se consuma in stare cruda, in alimentatie, fiind recomandat pentru salate. Devine nociv daca este supus temperaturilor ridicate. Se poate folosi in combinatie cu salata verde, varza cruda sau chiar andive.
Cele mai bune uleiuri pentru salate. Rapita
Are proprietati antioxidante si de regenerare. Este aliatul inimii, iar consumat in fiecare zi, are efect antiinflamator asupra vaselor de sange. Datorita acizilor grasi pe care ii contine, are un rol important in buna functionare a creierului. Se combina foarte bine cu gustul de lamaie.
Surse: adevarul.ro, one.ro, femeia.ro
Sursa foto: balancedbabe.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: