Nu incape indoiala ca focul este imprevizibil si ca in doar cateva secunde acesta se poate raspandi in toata casa. Pe langa faptul ca este recomandat sa avem locuinta asigurata, trebuie sa fim atenti la anumite lucruri, pentru a preveni un incendiu. In ceea ce priveste clasificarea incendiilor, acestea pot fi electrice sau chimice, cu mai multe clase de incendiu existente in functie de modul in care a inceput focul. Pentru ca atat familia, cat si proprietatea ta sa fie in siguranta, vorbim in randurile de mai jos despre cele mai comune cauze ale incendiilor:
Cele mai comune cauze ale incendiilor
Tigari
Cu totii stim ca fumatul este daunator sanatatii noastre si a celor din jurul nostru, insa de putine ori luam in calcul si faptul ca acest obicei poate provoca un incendiu in casa noastra. De exemplu, fumatul in pat este extrem de periculos. Este suficient ca cenusa sa aprinda o saltea, o patura, un covor sau chiar o piesa de imbracaminte. Asadar, este recomandat sa nu fumam in casa, pe cat posibil, iar atunci cand o facem, sa ne asiguram ca avem o scrumiera la indemana sau ca fumam deasupra unei chiuvete, daca acest lucru este posibil.
Substante chimice
Este recomandat sa pastrezi toate substantele chimice in recipiente corespunzatoate si sa le depozitezi in locuri care sunt ferite de caldura. De asemenea, arunca toate carpele dupa ce le-ai folosit la curatenie sau spala-le foarte bine, pentru a indeparta orice urma de substante chimie inflamabile.
Lumanari
Lumanarile aprinse sunt foarte periculoase atunci cand sunt lasate nesupravegheate. Daca lumanarea cade sau daca ceva este lasat prea aproape de flacara, un incendiu incepe aproape instantaneu. Nu lasa niciodata o lumanare care arde intr-o incapere in care nu esti prezent/a. Chibriturile si brichetele folosite pentru a aprinde lumanarile sunt la fel de periculoase daca sunt lasate intr-un loc unde copiii le pot ajunge.
Incendii care pornesc de la gatit
De departe, incendiile care pornesc de la gatit sunt printre cele mai frecvente tipuri de incendii. Grasimea este inflamabila, iar flacarile sunt destul de dificil de stins odata ce incendiul s-a produs. Asadar, nu pleca niciodata din bucatarie atunci cand gatesti deoarece cele mai multe incendii pornesc din cauza faptului ca proprietarul lasa tigaia nesupravegheata. Nu in ultimul rand, curata tigaile bine de grasime, pentru a evita depunerea acesteia.
Surse de caldura
Incalzitoarele provoaca incendii atunci cand tesaturile si alti combustibili sunt lasati prea aproape de ele. Unele incalzitoare necesita combustibil, care se aprinde sau sare in aer atunci cand nu este supravegheat corespunzator. Respecta intotdeauna instructiunile de pe orice dispozitiv de incalzire pe care il utilizezi si inspecteaza-l inainte de utilizare pentru a te asigura ca este in stare buna. Incalzitoarele electrice produc si ele incendii, mai ales daca cablajul electric functioneaza defectuos.
Incendii de natura electrica
Nu in ultimul rand, incendiile electrice rezulta din cabluri defectuoase sau din cauza unei supraincarcari a prizei. Daca conectezi un dispozitiv cu un cablu defect intr-o priza, este posibil ca acesta sa se aprinda si sa provoace un incendiu. Cel mai bine este sa te asiguri ca instalatia electrica functioneaza corespunzator, mai ales daca locuiesti intr-o casa veche.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: