Sighișoara este cu adevărat un loc deosebit, cu o încărcătură istorică semnificativă și un farmec medieval autentic. Situată în inima Transilvaniei, acest oraș este cunoscut pentru cetatea sa medievală bine conservată, care este și locul de naștere al faimosului Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Dracula. În materialul de astăzi, vă prezentăm cele mai frumoase clădiri din Sighișoara. Merită vizitate cel puțin o dată în viață!
Cele mai frumoase clădiri din Sighișoara
Sighișoara este mult mai mult decât o simplă destinație de vacanță, este un loc aparte și special, ce te poartă cu gândul într-o altă epocă, demult apusă.
Sighișoara sau “Perla Medievală a României” este situată chiar în inima Transilvaniei, la 120 de km de Brașov și 55 km de Târgul-Mureș și este printre puținele orașe medievale care există în lume în momentul de față, dar și singurul oraș bine păstrat și populat din România.
Orașul datează din anul 1280
Străduțele înguste, pavate cu piatră cubică și casele colorate păstrează atmosfera medievală și oferă vizitatorilor o experiență autentică. Festivalul Medieval Sighișoara, care are loc anual, adaugă un plus de farmec, aducând la viață tradițiile și obiceiurile de odinioară prin parade, spectacole și târguri medievale.
„Sighișoara este un oraș săsesc, ospitalier, sănătos și harnic așezat parte în șes, la poalele unui deal, parte chiar pe deal, cu clădiri până sus pe culme, unde este un castel. Această cetate este mai degrabă grațioasă, decât fortificată. Ea găzduiește o școală cu elevi și cu învățători eminenți, întreținuți de comunitatea locală.
Orașul este destul de bine apărat împotriva unui atac prin surprindere. Dealul este în întregime din tuf și plin de peșteri în care, după mărturia celor mai bătrâni și mai de bază localnici se adăpostesc și se păstrează cereale cât se poate de bine”, scria Giovanni Andrea Gromo, la 1566.
Sighișoara, cea mai mare cetate medievală din Europa
Sighișoara este cea mai mare cetate medievală din Europa care a fost locuită fără întrerupere. Începând cu anul 1999 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Arhitectura clădirilor din Sighișoara are influență germană, acest stil regăsindu-se în orașe vechi din Germania cum ar fi Rothenburg sau Nuernberg.
Dintre toate atracțiile din oraș, cetatea medievală vizitată anual de mii de turiști, se numără câteva monumente arhitectonice ce te duc înapoi cu sute de ani.
De asemenea, Turnul fierarilor și turnul cizmarilor sunt alte două turnuri mai mici. În vremurile de odinioară, Sighișoara avea 14 turnuri (pentru fiecare breaslă câte unul). În ziua de azi mai există doar 9.
Scara acoperită sau Șcara Școlarilor a fost construită în 1654 de primarul orașului pentru a-i ajuta pe elevi să ajunga mai ușor la școala din Deal. Acum, scara are 175 de trepte.
Casa Vlad Dracul. În prezent, acest loc este, de fapt, un restaurant, însă legendele spun că ar fi fost locul în care s-a născut Vlad Tepeş.
Sursa foto: casa-breslelor.ro/ stiriromania.ro