Familiile boieresti din tarile romane au lasat in urma niste bijuterii arhitecturale ce pot fi admirate si astazi. E adevarat ca multe au fost uitate si lasate prada distrugerii, insa acolo unde s-a gasit posibilitatea de restaurare si conservare, rezultatele merita cu adevarat admiratia vizitatorilor. Va prezentam cinci dintre cele mai frumoase conace din Romania, unde puteti inclusiv trage peste noapte, pentru a avea experienta traiului dulce boieresc de altadata.
Conacul lui Maldar, Maldaresti, Valcea
Numele conacului e legat de o legenda a unui personaj, Tudor Maldar, unul din capitanii lui Mihai Viteazu. Legenda spune ca, fiind prins de tatari, a cucerit inima frumoasei fiice a hanului tatar si astfel si-a recapatat libertatea. Cei doi indragostiti s-au refugiat apoi intr-o cula din Maldaresti – cunoscuta astazi drept Cula Greceanu. Chiar daca nu este locul original in care s-au petrecut aceste intamplari, conacul a luat numele capitanului Maldar – pentru a onora povestea viteazului si a nemuritoarei sale iubiri.
Este o veritabila cula olteneasca – casa cetate care a pastrat toate detaliile unei astfel de asezari: zidurile groase, exteriorul varuit in alb maiestuos, turnul inalt si scarile interioare, iesirile „de taina” si mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toata fatada catului superior.
Conacul lui Maldar aduce un omagiu tuturor traditiilor oltenesti, de la evenimente, pana la merindele servite in restaurant.
O noapte la conac costa 50 de euro/noapte in camera single si 70 de euro/noapte in camera dubla, cu mic dejun inclus.
Cele mai frumoase conace din Romania. Conacul Apafi, Malancrav, Sibiu
Si Apafi e un conac cu istorie: povestea acestuia incepand acum cateva secole, cand princepele Mihaly Apafi, guvernator in Transilvania, construieste la Malancrav, impreuna cu sotia sa, Clara, un conac, ca resedinta de familie. Dupa ce ajunge pe mainile unui taran sarac, conacul este vandut in 1920 bisericii si comunitatii luterane din sat. Din anul 1947, conacul a fost confiscat abuziv de comunisti si folosit drept camin cultural pana in decembrie 1989.
In 1993, la prima sa vizita in Romania, printul Charles ajunge si la Malancrav unde afla povestea conacului. In 2002, Fundatia Mihai Eminescu Trust, un ONG romano-britanic care si-a propus sa salveze si sa sprijine comunitatile traditionale rurale din Transilvania, ajuta comunitatea luterana sa revendice constructia – pe atunci, o ruina – si o cumpara cu 5.000 de lire.
Acum turistii pot sa rezerve acest conac de 4 camere cu o curte frumoasa, 2 terase, o gradina, o camera de zi superba, o bucatarie si o biblioteca imensa cu niste volume rare. Oaspetii pot participa la multe evenimente traditionale din zona, doua exemple fiind brunch-ul transilvanean sau festivalul carnatilor.
Cele mai frumoase conace din Romania. Conacul Drahneilor, Ruscova, Maramures
Aici turistii vor gasi cel mai frumos conac morosenesc din intregul Maramures. Este construit in intregime din lemn de brad sculptat, in stil tipic maramuresean.
Fiecare camera are mobilier din lemn lucrat manual, TV cu ecran plat, minibar si baie proprie. Restaurantul serveste specialitati tipic maramuresene cu ingrediente din propria bucatarie. in interior sau pe terasa cu vedere panoramica. La Conacul Drahneilor sunt organizate frecvent evenimente folclorice. In plus, oaspetii pot pescui in lacul cu pastrăvi al proprietatii. Aici se gaseste, de asemenea, un tarc cu mistreti si caprioare.
Cazarea la Conacul Drahneilor costa 120 de lei/ noapte in camera dubla.
Cele mai frumoase conace din Romania. Concaul Polizu, Maxut, Iasi
Intins pe 55 de hectare de verdeata, Conacul Polizu a fost candva resedinta de vara din Moldova a familiei Ghica-Deleni. Aici se strangeau membrii si prietenii familiei la serate dansante, ceaiuri, baluri si diverse activitati de recreere. Din 1888 de cand s-a terminat constructia conacului pana in 1946, Polizu a fost locul boemiei de vara. Dupa 1946, comunistii au transformat aceasta casa fermecatoare intr-un CAP. In 2010, mostenitoarea de drept a conacului a reusit sa preia domeniul si sa-l transforme intr-o destinatie turistica de vis.
Conacul ofera servicii turistice sub forma de pachete de vara, toamna si iarna cu 2 – 3 nopti cazare, mese traditionale, masaj, piscina, sauna, pentru circa 2.000 de lei.
Cele mai frumoase conace din Romania. Conacul Hagianoff, Manasia, Ialomita
Aflat pe drumul vechi spre mare, la 59 de km de Bucuresti, locul are o istorie intortocheata. Ce se stie cu siguranata e ca, in perioada 1650-1795, mosia se afla in posesia familiei Cantacuzino, fiind ulterior cumparata de catre domnitorul Alexandru Ipsilanti, iar in 1839 este vanduta principelui sarb Efrem Obrenovici.
In perioada Obrenovici, mosia Manasia se leaga si de numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prin povestea de iubire dintre acesta si Maria Obrenovici, nora principelui Efrem. Familia Obrenovici stapaneste mosia Manasia pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca mai apoi mostenitorii lui Efrem Obrenovici sa o vanda lui Ion Hagianoff, fost ministru de externe al Bulgariei, refugiat din motive politice in Romania, care a comandat construirea conacului. Acesta fost construit la începutul anului 1899 în stil eclectic cu elemente de arhitectură clasice și romantice, după planurile unui arhitect elvețian.
In prezent, gazduieste evenimente festive si conferinte.
Surse: rstograf.ro, surprisingromania.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: