Mansarda – acel spatiu al intimitatii, al refugiului de zi cu zi. Poate fi o zona a romantismului, al relasului, dar la fel de bine poate capata un rol practic, de birou, biblioteca sau camera in care traiesti la maxim pasiunea pentru film sau muzica. Din exterior, mansarda este adesea centrul de greutate vizuala al unei case, precum un vortex care atrage privirile. De la clasic la modern, designul mansardelor atrage prin insasi natura acestor incaperi, de spatii in care iti regasesti libertatea. Mai jos va prezentam cateva din cele mai frumoase mansarde, cu imagini din exterior, cat si din interior.
Un spatiu fara limite – acesta este mesajul transmis de prima fotografie aleasa. Mansarda acestei case moderne din Los Angeles, ridicata (greu de crezut) in 1949, ofera privelisti naucitoare ale vegetatiei luxuriante din jur, contopind practic interiorul cu exteriorul salbatic. Conceptul de open space este presarat cu elemente de influenta japoneza, precum lampi din hartie sau jaluzele verticale.
Din nou un spatiu modern, transparent, une iti poti cultiva pasiunile (setul de tobe de la etaj da de gol hobby-ul proprietarului). Casa cu un design foarte atragator, cu linii simple, dar ferme din punct de vedere vizual, pare concentrata mai mult in zona superioara unde se afla etajul si mansarda cocheta. Lesne de anticipat si invazia de lumina naturala prin peretii de sticla ai casei care, aparent, nu are niciun secret de ascuns.
De data aceasta mansarda isi merita cu prisosinta denumirea de „bonus room”, tot mai in voga in locuintele din intreaga lume. Rupta de restul casei, de care este legata doar printr-un hol, mansarda are cale de acces si prin intermediul garajului, pentru cei care vin noaptea tarziu. De remarcat faptul ca aceasta casa este partial o veche biserica reamenajata (inclusiv poza de deschidere).
O mansarda cu iesire spre o mini-gradina interioara, pentru un spatiu complet de relaxare. Si, ramanand in acelasi registru, o mansarda cu vedere spre piscina. Ultima poza tradeaza un aer exotic…nu e de mirare, vine tocmai din Thailanda. Pentru a avea o imagine de ansamblu, am adaugat si o poza panoramica a cladirii moderne, perfect integrata in peisajul stancos.
Imaginea urmatoare ne prezinta o mansarda cu totul deosebita, dintr-o casa sugestiv botezata „casa luminii” gratie sistemelor moderne de captare a luminii si a caldurii solare si transformarea lor in energie pentru consum intern. Mansarda a fost rezervata in acest caz unui spatiu de lucru.
Urmatorul exemplu vine dintr-o casa din Sydney, Australia. Mansarda a fost adaugata ulterior locuintei initial redusa doar la parter, pe masura ce familia s-a extins. Geamurile pliabile deschid interiorul spre spatiul de afara pentru a indeparta orice senzatie de stramtoare pe un teren atat de ingust.
Surse: Houzz.com, Pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: