Le vezi in perioada aceasta peste tot, dar cum faci sa ai si tu cele mai frumoase tufanele in casa sau in gradina. Daca iti doresti si tu tufele mari si rotunde, incarcate de flori galbene, portocalii, visinii, rosii, roz sau albe, iti venim in ajutor cu un mic ghid privind plantarea si ingrijirea acestora.
Tufanelele sunt o varietate de crizanteme, plante perene, ierboase, cu frunze adanc crestate si flori de toate culorile, mai putin albastre. Sunt numite si dumitrite pentru ca romanii considera ca sunt florile Sfantului Dumitru, sarbatorit pe 26 octombrie. Cele albe cu galben in mijloc mai sunt numite si margarete de toamna.
Cele mai frumoase tufanele: sfaturi pentru ingrijire
Daca vrei sa ai in gradina cele mai frumoase tufanele de toate culorile, e un moment bun sa le achizitionezi din piete, magazinele speciale sau florarii, unde abunda in aceasta perioada.
Le poti planta imediat in gradina sau le poti pastra peste iarna in ghiveci si planta la primavara. Este bine insa sa le muti intr-un ghiveci mai mare, in pamant fertil, permeabil.
In gradina, tufele trebuie planatate la distanta de 35 – 40 cm, intr-un loc unde vor avea lumina si in sol nisipos, bine drenat, dar bogat in substante organice. Evita solul umed si greu. Pentru a rezista in gradina iarna, tufanelele trebuie tunse la 3 – 4 centimetri si acoperite cu o gramada de frunze uscate sau fan.
Nu trebuie udate in exces
In casa, cat sunt inca inflorite, asigura-te ca au lumina, spatiu aerisit si temperatura care sa nu depaseasca 20 de grade. Nu le uda in exces, mentine-le pamantul umed, nu ud, si varsa apa care se scurge in farfurioara. Tufanelele, ca si crizantemele, nu suporta intunericul, caldura uscata si excesul de apa. O idee buna ar fi sa le tii intr-un balcon inchis, neincalzit.
Peste iarna, cand li se usuca tijele, uda-le rar si ai grija sa nu inghete. Ideal ar fi sa stea la 5 – 10 grade Celsius.
In aceste conditii, in primavara vor aparea lastari la baza plantei si este bine sa o muti in gradina.
In fiecare primavara este bine sa tunzi tijele la 4 – 6 perechi de frunze pentru ca tufa sa isi pastreze forma de glob.
Surse: elady.ro, magazinuldeplante.ro, gradinavisata.wordpress.com, gradinareasa.wordpress.com