Purtam cu toti in minte amintirea caminelor studentesti unde am locuit in cei patru ani care ne-au croit destinul profesional. Cladiri vechi, cu un aspect modest, adesea posomorat, cu interioare cu pereti scorojiti, toalete cel mai adesea insalubre, spatii neprietenoase, dar care compensau prin freamatul si energia ocupantilor. Dar ce a fost a fost! Sa ne intoarcem privirea acum spre cele mai moderne camine studentesti, o adevarata competitie a designului contemporan. Nu suntem insa convinsi ca astfel de spatii ultra-moderne incurajeaza doar studiul.
Scriam deunazi despre ideea unui om de afaceri englez de a crea un camin studentesc in stil boutique. Zis si facut! Omul a cumparat o cladire veche in orasul Canterbury pe care a renovat-o, amenajand 11 camere foarte chic, fiecare intr-un stil diferit. Pentru conditiile din caminul boutique, un student plateste pana la 1.000 de lire sterline pe luna.
Urmatorul exemplu este un camin cu un design unic. Cladirea, cu o fatada ornata cu elemente care imita miscarile algelor marine si ale coralilor, gazduieste studentii Observatorului Marin care functioneaza sub tutela Universitatii Pierre&Marie Curie din Paris, cu sediul in sudul Frantei, la cativa pasi de granita cu Spania. Caminul cu sase etaje are 74 de camere unde sunt gazduiti si cercetatorii si biologii marini.
Ne-am obisnuit ca un camin studentesc sa fie o cladire mare, care gazduieste o colectivitate. Ei bine, doi arhitecti suedezi au vrut sa sparga tiparele si au construit o casuta din lemn de zece metri patrati, numai buna sa gazduiasca un student la fel de rebel precum arhitectii. Micro-locuinta are o bucatarie, baie, un spatiu de lucru si un pat la mansarda.
Si studentii Facultatii Regale de Medicina Veterinara din Londra au parte de un festin arhitectonic in caminele lor, compuse din cladiri de 3 si 4 etaje, fiecare etaj gazduind sase camere moderne care impart o bucatarie si o camera de zi. Toate corpurile sunt partial invelite in lemn, cu insertii de caramida, un design care i-au determinat pe specialisti sa includa cladirile in topul de acum cativa ani al celor mai moderne 50 de structuri din Marea Britanie.
Ultimul exemplu ne prezinta caminele universitatii din orasul danez Odense, un complex din trei turnuri construite in jurul unui spatiu central comun. Caminele sunt o adevarata opera de arta cand vine vorba de tehnologii moderne prietenoase cu mediul inconjurator, precum sisteme de ventilatie care recupereaza caldura si de reciclare a apei folosite, printre altele. Poza de la deschidere prezinta un camin din orasul norvegian Trondheim.
Surse: Dezeen.com, Inhabitat.com, Dailymail.co.uk
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: