Incepand din 1988, Institutul Regal al Arhitectilor Britanici alege in fiecare an cel mai modern design al unei cladiri ridicate de-a lungul regatului. Din 1996, premiul a luat numele lui James Stirling, un mare arhitect britanic mort in 1992. Pana atunci, premiul era ales doar de presedintele institutului de pe o lista de finalisti. Din 1996 insa, castigatorul avea sa fie desemnat de un grup de jurati dupa o evaluare exhaustiva.
Ceea ce este important de remarcat este faptul ca Premiul Stirling acordat de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici a contribuit masiv la schimbarea perceptiei publice fata de designul modern, contemporan. Pana in anii ’90, britanicii era reticenti fata de formele si liniile noului tip de design, preferand arhitectura conservatoare. Pe masura ce economia britanica se dezvolta, aceste opinii defavorabile au inceput sa se risipeasca, iar oamenii sa fie tot mai receptivi la schimbarile din arhitectura cunoscute sub denumirea de „Cool Britannia”.
An de an, Institutul Regal al Arhitectilor Britanici alege drept castigator proiectul care a adus cea mai mare contributie dezvoltarii arhitecturii britanice. Anul acesta, pe lista finalistilor au intrat 37 de proiecte. Mai jos va prezentam cateva dintre cele mai moderne cladiri din Marea Britanie.
Prima imagine infatiseaza complexul rezidential NEO Bankside din centrul Londrei. Amplasat pe malul fluviului Tamisa, complexul ofera privelisti impresionante, precum catedrala Sfantul Paul, si atrage printr-un design expresiv. De notat ca lifturile cladirilor sunt amplasate in exterior.
Urmatoarea pe lista este una din cladirile Universitatii Greenwich care adaposeste biblioteca si Facultatea de Arhitectura. Cladirea moderna a fost ridicata intr-o zona aflata pe lista Patrimoniului UNESCO.
Casa Kew este o locuinta de familie, ridicata intr-o zona cu case istorice, protejate. Construita din sticla si otel, casa se integreaza perfect in cartierul istoric.
Urmatorul exemplu arata clar ca arhitectura moderna face casa buna cu cea traditionala, mai ales ecleziastica. Langa o biserica din Eton, o suburbie a Londrei, a fost ridicat un complex rezidential care deserveste serviciile sociale derulate de biserica. In mod cu totul previzibil, cladirea in caramida rosie nu face nota discordanta langa vechiul lacas de cult.
O scoala primara ridicata in mod inteligent – arhitectura este astfel conceputa incat sa expuna cladirea la cat mai multa lumina naturala iar forma a fost trasata astfel incat sa se plieze pe padurea din apropiere. Scoala din Ashmount este data ca un exemplu de cladire cu zero emisii de carbon.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: