Acum ceva vreme ti-am arătat cum să alegi răsadurile de roșii. Azi ne-am gândit să îți arătăm care sunt printre cele mai productive soiuri de roșii românești. Știm că roșiile sunt fructele care nu trebuie să lipsească niciodată de pe masa ta. Dar poate îți dorești să ai propria ta cultură în grădină și să mai economisești niște bani.
Aici îți venim noi în ajutor.
Cele mai productive soiuri de roșii românești
Inima de Bou este unul dintre soiurile apreciate de producători, în special datorită mărimii fructelor și gustului extrem de aromat. Roșiile Inimă de Bou este un soi care e mai mult produs în grădini și mai puțin pe terenuri mari pentru a fi exploatate în mod intensiv.
Pe lângă faptul că sunt zemoase și foarte gustoase, aceste roșii sunt foarte rezistente la boli. Sunt cunoscute pentru faptul că sunt niște roșii mari, acestea ajungând chiar și la greutatea de 600-700 de grame.
Singurul dezavantaj pe care îl prezintă acest soi este faptul că nu rezistă foarte mult după ce au fost culese.
Buzău 1600
Soiul Buzău 1600 este ceva mai productiv decât soiul precedent, fiind foarte apreciat pentru gustul și textura fructelor.
Fructele sunt de mărime medie spre mare, greutatea lor ajungând la aproximativ 180-200 de grame. Acest soi de roșii este semitardiv și rezistent la diferiți agenți patogeni, iar fructele sunt rezistente la crăpare.
Acest soi, așa cum am spus și mai sus, este mult mai productiv. Cultura poate ajunge la 60-80 de tone pe hectar, iar dacă sunt întreținute cu ajutorul tehnologiei moderne, cultura poate ajunge chiar și până la 140 de tone pe hectar.
Soiul Buzău 1600 poate fi cultivat atât în câmp, cât și în solarii.
Cele mai productive soiuri de roșii românești – Darsirius
Chiar dacă numele acestui soi te poate băga în confuzie, Darsirius este un soi românesc de roșii pruniforme. Este un soi destinat în special industrializării, o plantă oferind aproximativ 2.5 kg de fructe.
Fructele au o culoare roșu închis, sunt lucioase și au o greutate de aproximativ 60-80 de grame. Un factor care te-ar putea convinge să le cultivi în grădina ta este faptul că acest soi nu are foarte multe semințe în fructe.
De asemenea, roșiile Darsirius sunt și rezistente la diferite boli specifice plantelor tomate.
Țâța vacii
Acest soi este unul dintre cele mai vechi soiuri de roșii românești. Denumirea acestor roșii vine de la forma lor alungită. Chiar dacă are echivalente și în străinătate, varianta românească se distinge prin mărimea mai mică a fructelor, dar o productivitatea foarte mare.
Este un soi cu maturitate medie, fructele având o culoare roșie aprinsă și foarte puține semințe. Sunt extrem de gustoase, așadar și bulionul făcut din ele va fi la fel de delicios.
Tufa acestei plante este viguroasă, iar roșiile cresc câte 4 sau 6 la un loc.
Cele mai productive soiuri de roșii românești
Roșiile țărănești pot fi o altă opțiune bună dacă îți dorești o cultură bogată de roșii. Tot un soi românesc vechi, roșiile țărănești sunt cunoscute pentru fructele mari, zemoase și foarte gustoase.
Sunt plante foarte productive, rezistente la boli și dăunători și pot fi cultivate atât pe câmp, cât și în sere.
Aceste roșii nu doar că te vor surprinde ca dimensiuni, dar și gustul acestora te va face să spui: „Ăsta e gustul de altă dată al roșiilor de grădină”.
Te-am convins cu aceste soiuri? Nouă ni s-a făcut poftă de roșii doar scriind despre ele.
Să ne dai de veste la prima cultură! Vom veni cu drag să gustăm din tomatele pe care le-ai plantat.