Preocuparea pentru un mod de viata mai putin daunator mediului inconjurator s-a manifestat printre altele si in crearea unor locuinte care, dincolo de caracteristicile ecologice, precum utilizarea de materiale reciclate la constructie si consumul cat mai redus de resurse pentru functionare, pana la autosustinere, au adus in prim-plan o alta mentalitate. Avand in comun un alt mod de raportare la locuirea pe aceasta planeta, aceste creatii au forme dintre cele mai diverse. Va prezentam unele dintre cele mai revolutionare case ecologice din lume, ce acopera intreaga gama de locuinte, de la cele mai simple, la cele mai somptuoase, ridicate in zone la fel de diverse, de la desert, la padurea tropicala.
Casa cu consum zero
zeroHouse este realizata din prefabricate si functioneaza exclusiv pe baza a ceea ce produce singura. Produce energie cu ajutorul panourilor solare si o stocheaza in baterii, colecteaza toata apa care ii este necesara si isi transforma deseurile in compost. Toate aceste functii sunt automatizate si pot fi controlate cu un laptop. Iar pretul acestei case unde nu vin niciodata facturi este de 350.000 de dolari.
Cele mai revolutionare case ecologice. Domul
Aceste constructii care pot servi drept locuinte, birouri sau orice altceva sunt realizate din polistiren expandat, un material extrem de „verde”, a carui producere nu implica nici taierea padurilor, nici productia de deseuri. Forma de dom ofera stabilitate si ajuta la economisirea energiei pentru incalzire si racire.
Casa-orhidee
Construita de o firma specializata in „case de vacanta sustenabile”, intr-o rezervatie naturala din Anglia, aceasta casa de 223 de metri patrati a fost la un moment dat cel mai scump vanduta casa „verde”, obtinand un pret de 14,2 milioane de dolari. Este incalzita cu o pompa geotermala care produce mai multa energie decat consuma locuinta.
Cele mai revolutionare case ecologice. Aqua Liana
Aceasta constructie a facut istorie si a ajuns pe prima pagina in 2009 drept prima „vila verde” din SUA. Se afla in Palm Beach si are 1.393 de metri patrati, incluzand terase la inaltime, un spa cu cascada si un bar cu acvariu. Chiar daca expresia „vila verde” pare un oximoron, aceasta proprietate se sustine singura.
Casuta din padure
Aceasta locuinta ca un bordei se numeste The Woodland Home si se afla in Wales. A fost construita de proprietar, cu ajutor de la rude si prieteni, din materiale naturale, precum piatra, pamant, paie si lemn reciclat. Este incalzita cu o soba, are un sistem natural de racire a aerului, este electrificata prin panouri solare, alimentata cu apa de la un izvor din apropiere, folosind forta gravitationala, si transforma dejectiile in compost.
Cele mai revolutionare case ecologice. Casa din desert
Aceasta casa extraordinara aflata in desertul din Arizona are o terasa inchisa cu panouri solare si este plina de verdeata in interior si pe acoperis pentru purificarea aerului. Acoperisul inverzit contribuie si la scaderea consumului de energie, mentinand casa racoroasa vara si caldura inauntru iarna. In plus, in interior se afla o cascada cu efect de racire a aerului.
Domul rotitor
Aceasta locuinta, aflata la New Paltz, in statul american New York, ocupa o suprafata insignifianta pe pamant, dar are un spatiu interior enorm. Este prevazuta cu functia de rotire pentru a capta cat mai multa energie solara, alaturi de alte functii, care o fac foarte prietenoasa cu mediul.
Cele mai revolutionare case ecologice. Colonia din jungla
Finca Bellavista este o comunitate care traieste in case in copaci in padurea tropicala din Costa Rica. Asezarea, creata pentru conservarea a 120 de hectare de padure, pare una utopica. Isi produce energia printr-un sistem de turbine hidroelectrice, este dotata cu internet Wi-Fi, include o gradina comuna si un centru de reciclare, iar transportul se face prin tiroliana.
Sursa: babble.com
Citeste AICI si cum iti poti face propria locuinta mai ecologica prin schimbari pe care le poti adopta imediat.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: