Dacă te-ai gândit vreodată să te plimbi pe străzile Bucureștiului, s-ar putea ca la un moment dat să fi trecut pe lângă unele dintre cele mai vechi clădiri din București. Poate nici nu știai că sunt dintre cele mai vechi clădiri din capitală.
Există destul de multe clădiri care au rezistat atât celor două războaie mondiale cât și cutremurelor. Acestea continuă să umple Bucureștiul de istorie și azi vă vom prezenta câteva dintre acestea.
Casa Breslelor
Casa breslelor este o clădire cu suprafața de 508 mp ce a fost construită de către arhitectul Luigi Ludovic Lipizer. Acest arhitect a sosit în București la jumătatea secolului 19, venind din spațiul Imperiului Austriac. Luigi Ludovic Lipizer a mai creat planul pentru Casa Librecht-Filipescu și Casa Bosoianu.
Casa se află în sectorul 3, pe strada Spătaru și are 12 camere, cinci băi și un teren de 381 mp. Este construită în stilul neo-gotic, iar numele său provine de la statuile amplasate pe coloanele cu capiteluri care se consideră a fi reprezentări ale unor meserii diferite.
Cele mai vechi clădiri din București – Biserica Sfântul Anton
Biserica Sfântul anton se află în centrul fostei curți domnești și a fost ridicată în secolul 16 de voievodul Mircea Ciobanu. Aceasta a fost construită pe locul bisericii care a fost construită de Mircea Cel Bătrân.
De-a lungul timpului, biserica a suferit nenumărate transformări și reparații. Matei Basar a refăcut biserica în 1611 după ce a fost incendiată și jefuită. După aproximativ 50 de ani, domnitoriul Gheorghe Ghica a refăcut biserica, între anii 1660-1664. La scurt timp, Gheorghe Duca a refăcut și el biserica între 1673-1678.
În anul 1716 i s-a adăugat un portal la intrare, iar în secolul 18, Nicolae Mavrocordat a mărit biserica, în anul 1852 fiindu-i adăugat un al doilea hram.
Biserica Mântuleasa
Biserica Mântuleasa, aflată pe strada cu același nume, este una dintre cele mai vechi biserici din capitală. A fost construită de diferiți negustori care au trăit în vremea domnitorului Grigore Ghica și se află în sectorul 2 din București.
Ctitorii bisericii au fost jupâneasa Maria, sora lui jupân Mama Cupetu și jupâneasa Stanca.
Biserica mai prezintă câteva dintre picturile ei exterioare, mai exact anumite înflorituri decorative roșii, albastre și galbene. Aceasta a trecut printr-o singură restaurare, între anii 1926-1930.
Cele mai vechi clădiri din București – Casa Melik
Una dintre frumusețile mai puțin cunoscute ale capitalei, Casa Melik este considerată una dintre cele mai vechi locuințe din București. Un lucru interesant este că nu se cunoaște cine a fost primul său proprietar.
Casa Melik a fost construită între anii 1750-1760 în zona Armenească a Bucureștiului, iar în prezent găzduiește Muzeul Theodor Pallady.
La fel ca majoritatea caselor vechi, și Casa Melik a suferit mai multe reparații și renovări. Prima renovare a avut loc în anul 1822, anumite modificări fiind aduse interiorului acesteia.
Printre caracteristicile speciale ale acestei case se numără cerdacul din lemn, închis cu geamuri, scara interioară din lemn și acoperișul cu streașină.
Hanul lui Manuc
Hanul lui Manuc, aflat în sectorul 3, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din București. Acesta a fost construit între anii 1806-1808 de către Manuc Bei în perioada în care a fost nevoit să se stabilească în Țara Românească.
Un lucru foarte important legat de acest han este că aici, în anul 1812, a fost semnat Tratatul de la București. În urma semnării acestui tratat, Principatul Moldovei, ținutul dintre Prut și Nistru, a fost cedat Imperiului Rus.
În anul 1838 clădirea a fost serios avariată în urma unui cutremur ce a avut loc la data de 11 ianuarie. După ce fiul lui Hanuc, Murat, vinde hanul, nereușind să îl repare, acesta trece prin mâna mai multor proprietari.
În prezent, hanul găzduiește restaurante, cafenele și magazine.
Cele mai vechi clădiri din București – Biserica Kretzulescu
Biserica Kretzulescu se află în sectorul 1 din București și este una dintre cele mai importante biserici din România. A fost ridicată în anii 1720-1722 cu ajutorul logofătului Iordache Crețulescu și a soției sale, Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brâncoveanu.
În anul 1940 a avut loc un cutremur care a afectat această clădire, ea fiind reparată între anii 1942-1943. Aceasta a fost salvată de la demolare în perioada comunistă, mai multi arhitecți opunându-se distrugerii acesteia.
Bisericii i s-au adus noi reparații după cutremurul din 1977, dar și după revoluția din 1989.
Spitalul Colțea
După ce a fost construită Biserica Colțea, a fost construit și primul spital din Țara Românească. Spitalul Colțea este unul dintre cele mai importante spitale din țara noastră, având o istorie de peste 300 de ani. Spitalul se află în Sectorul 3 din capitală și este spitalul în care au profesat medici foarte cunoscuți. Unul dintre aceștia este Nicolae Crețulescu, medicul care a pus bazele școlii de microchirurgie.
Spitalul a fost distrus de un incediu în 1739 și refăcut între anii 1837-1842 și 1888. Este un spital recunoscut pentru activitatea sa în asistența medicală, învățământ medical și cercetare științifică. După reconstruire, spitalul s-a extins, urmând mai apoi să înființeze secții medicale noi, dar și clinici.