Dacă data trecută v-am prezentat câteva clădiri vechi din București, în acest articol vă vom prezenta câteva dintre cele mai vechi clădiri din Cluj-Napoca. Dacă aveți în plan să faceți curând o excursie până la Cluj, aceste clădiri merită văzute.
Clujul este recunoscut pentru aerul elegant pe care îl emană. Frumusețea multor clădiri și peisajele superbe face ca multă lume să aleagă Clujul ca destinație principală de călătorie. Ba mai mult, Clujul se află de multe ori în topurile celor mai frumoase orașe din România.
Dacă vrei să vizitezi Clujul în curând, iată câteva clădiri care merită văzute.
Palatul primăriei Cluj-Napoca
Palatul primăriei se află pe strada Calea Moților nr 3, la intersecția cu strada Petru Maior. Acest palat, în momentul finalizării construcției sale, a fost numit Casa Comitatului Cluj. A fost construit între anii 1896-1897 de către arhitectul Alpár Ignác în stilul eclactic, neobaroc.
În perioada regimului comunist a fost sediul Consiliului Popular Județean, în prezent găzduind Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.
Clădirea este formată din două aripi care dau forma literei „L”. În unghiul drept format de cele două aripi se află un turn cu ceas care a fost reabilitate în anul 2016. Dacă ați auzit vreodată, la ore fixe, fragmente din Rapsodia Română a lui George Enescu și nu știați de unde vine această melodie, ceasul este acela care încântă locuitorii Clujului cu aceste fragmente muzicale.
Cele mai vechi clădiri din Cluj-Napoca – Casa Schelunig
Casa Schelunig este cunoscută drept Casa Parohiei Romano-Catolice. Numele Schelunig vine de la numele lui Gregorius Schelunig, cel care a fost parhoul Clujului între anii 1450-1481. Este și în prezent sediul protopopiatului romano-catolic de Cluj și al parohiei Bisericii Sfântul Mihail.
Aflată în Piața Unirii, această casă este una dintre cele mai vechi clădiri din centrul orașului. Peretele său nordic a fost construit în anul 1450. Această casă a fost construită în stilul gotic, având pe suprafața sa două basoreliefuri. Unul dintre ele se află deasupra intrării în casă, fiind o reprezentare a Sântului Mihail, sculptată de Anton Schuchbauer.
Al doilea basorelief se află în interiorul clădirii și reprezintă vizita la Cluj a împăratului Iosif al doilea în anul 1773.
Palatul Bánffy
Palatul Bánffy este una dintre cele mai importante clădiri din Cluj-Napoca. A fost construită în stil baroc, având la bază proiecte arhitecturale ale lui Johann Eberhard Balumann. Totuși palatul nu a arătat așa de la început. Bánffy György, primul proprietar al casei, a unit trei case gospodărești între anii 1773 și 1786 pentru a construi ceea ce reprezintă astăzi clădirea.
De-a lungul timpului, casa a fost reședința Guvernatorului Transilvaniei, o parte din încăperi fiind foarte des închiriate de către comercianți. Personalități importante precum împăratul Francisc I, soția sa, Carolina Augusta, arhiducele Miksa, regele Franz Joseph, împărăteasa Sisi și pianistul Franz Liszt au trecut pragul acestui palat.
După decesul guvernatorului, încăperile clădirii au fost folosite ca reședințe de protocol, apartamente sau spații comerciale. Palatul a găzduit la un moment dat și Cazinoul Național, iar în anul 1925 a fost construit un cinematograf în curtea sa interioară.
În prezent, Palatul Bánffy găzduiește un muzeu de artă.
Cele mai vechi clădiri din Cluj-Napoca – Casa Matei Corvin
Aflată în centrul vechi al orașului, mai exact în Piața Muzeului, Casa Matei Corvin este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cluj-Napoca. Inițial era cunoscută sub numele de Casa Stefan Kolb.
În această casă, în anul 1440, s-a născut Mathias Corvin, fiul voievodului Ioan de Hunedoara. Se crede că această casă, la început, a servit drept han. În anii 1790 a fost folosită drept închisoare și spital. Ulterior, în anul 1902, în incinta casei, a fost deschis Muzeul Societății Carpatine Ardelene, un muzeu dedicat turismului și etnografiei.
După Al Doilea Război Mondial, căldirea a fost folosită drept colegiu pentru o perioadă, fiind mai apoi preluată de Universitatea de Artă și Design pe care o folosesc până în prezent.
Casa Hintz
Casa Hintz se află în Piața Unirii, numărul 28, și a adăpostit prima farmacie publică încă din anul 1573. Începând cu anul 1752 clădirea a fost dată în chirie farmaciștilor particulari. Primul chiriaș al clădirii a fost farmacistul Tobias Mauksch din Bistrița. În a doua jumătate a secolului 19, atât casa cât și farmacia au fost deținute de familia Hintz până după cel de-Al Doilea Război Mondial. Farmacia a funcționat până în anul 1949 sub numele de Farmacia Sfântul Gheorghe.
Acum casa găzduiește Colecția de Istorie a Farmaciei a Muzeului de Istoriei a Transilvaniei. Casa este închisă în prezent, fiind derulate lucrări de restaurare.