Când auzi de Constanța, primul gând probabil te duce la mare. Totuși, acesta nu e singurul lucru care face Constanța atât de frumoasă. Constanța este cunoscută pentru multitudinea de culturi care se îmbină pentru a crea un mozaic de stiluri arhitecturale. Aceste câteva dintre cele mai vechi clădiri din Constanța te vor convinge cu siguranță să te plimbi pe străzile orașului dacă te plictisești de plajă.
Armeni, turci, bulgari, greci, fiecare dintre aceste popoare și-au lăsat amprenta pe acest oraș, oferind vizitatorilor o diversitate aparte care face din Constanța un oraș ce merită vizitat.
Cele mai vechi clădiri din Constanța
Prima clădire pe care ți-o prezentăm este Muzeul de Artă Populară. Clădirea datează din anul 1893, iar principalul factor care atrage atenția este exteriorul acesteia, anume combinația dintre piatra albă și cea galbenă-oranj. A fost construită în stilul neoromânesc de către arhitectul Ion Socolescu. Inițial clădirea a servit drept primărie, apoi poștă.
Clădirea a fost construită pe trei patru nivele: subsol, partej, etaj și mansardă. A suferit mai multe restaurări în anii 1973, 1978 și 1989.
În prezent clădirea găzduiește expoziții de artă populară din toate religiile țării. Printre elementele de artă prezentate în muzeu se numără ceramică, icoane, port popular, țesături și podoabe.
Vila Șuțu
Vila Șuțu este una dintre cele mai frumoase clădiri ale Constanței Clasice. Aflată în capătul străzii Krikor Zambaccian, vila a fost construită în anul 1899 după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Plasarea sa pe marginea unei stânci, deasupra apei, a fost făcută pentru a aduce cu vilele din Algeria, de pe coasta Mării Mediterane.
Vila are o suprafață totală de 739 metri pătrați, dispunând de 13 camere și cinci băi. Pe locul unde se află acum vila se afla o casă modesta unde Costache Șuțu, tatăl Prințului Mihail Șuțu, își petrecea verile.
Cele mai vechi clădiri din Constanța – Cazinoul
Cazinoul este cea mai emblematică dintre clădirile Constanței. Aflat în centrul istoric al orașului, Cazinoul a fost construit între anii 1904-1910 pe locul în care până în anul 1902 exista o „cazină”. Cazina servea drept loc pentru spectacole de teatru, baluri sau loc de recreere pentru turiști.
Primul plan pentru această construcție a fost realizat de arhitectul Petre Antonescu, Acesta a proiectat o clădire într-un stil care se inspira din tradițiile artei românești. Totuși, planurile au fost schimbate după terminarea fundațiilor. La conducerea șantierului ajunge un arhitect de origine franceză, Daniel Renard. Acesta decide să decoreze clădirea, în final, clădirea fiind construită în stil Art Nouveau.
La momentul inaugurării clădirii, multe ziare ale vremii au numit cazinoul fie „matahală împopoțonată”, fie „monstruozitate”. În prezent, Cazinoul se află sub renovare, după ani de zile în care a fost lăsat în paragină.
Casa Grigore Cerchez
De Grigore Cerchez am pomenit mai sus, el fiind cel care a întemeiat stilul neoromânesc în arhitectura modernă. După ce acesta a construit Vila Șuțu, pe strada Callatis, în apropierea Bisericii Armene, acesta și-a construit una dintre proprietăți.
Chiar dacă e una dintre clădirile mai puțin cunoscute ale Constanței, aceasta se păstrează și în ziua de azi într-o stare foarte bună.
Casa are un aspect foarte neobișnuit care îți atrage atenția cu mare ușurință. Geamurile rotunde cu aspect de floare sunt o caracteristică unică a acestei case.
Casa cu Lei
Casa cu Lei a fost ridicată de Dicran Emirizian, un armean din Constanța, pentru familia sa. Construită între anii 1895-1898, după planurile arhitectului Ion Berindei, Casa cu Lei a fost multă vreme una dintre cele mai emblematice clădiri din Constanța.
Casa a fost realizată în stilul Neorenașterii italiene, cu elemente neoclasice. Numele acesteia provine de la cei patru lei sculptați pe coloanele de susținere.
După primul război modnial, casa a găzduit un sediu de bancă în anul 1921, în restul timpului aceasta fiind locuită de diferiți chiriași. În anii ’70, Casa cu Lei a fost restaurată, fiind trasformată într-un restaurant cu renume care a funcționat până în primii ani de după revoluția din ’89.
Pe care dintre aceste case le-ai vizita prima oară când mergi în Constanța?