Iași, capitala europeană a culturii în anul 2021 este plină de frumuseți și de locuri pline de istorie. Cele mai vechi clădiri din Iași sunt majoritatea biserici, însă există și alte câteva clădiri încărcate de istorie și povești neunoscute. În acest articol îți vom prezenta câteva dintre acestea.
Cele mai vechi clădiri din Iași – biserica armânească
Biserica armânească este situată pe strada Armeană numărul 22. Conform unei pietre inscripționată din interiorul bisericii, putem afla că aceasta a fost construită în anul 1395. Unii istorici, totuși, contestă autenticitatea acestei pietre.
Aceasta a suferit reparații mari de-a lungul timpului, aceasta fiind afectata atât de cutremure, cât și de distrugerile provocate de tătari. Cele mai mari reconstrucții au avut loc în anul 1803. O bună parte din aspectul său armenesc s-a pierdut datorită acestor reparații.
Mânăstirea Trei Ierarhi
Mânăstirea Trei Ierarhi a fost ridicată între anii 1637-1639 de către voievodul Vasile Lupu. Este un edificiu construit în stil bizantin, fiind un monument simbolic pentru Iași, fiind considerată o vatră a culturii și spiritualității în Moldova. Construcția combină structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase.
Aceasta se află în centrul Iașului, pe fosta Uliță Domnească, în prezent bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Această mânăstire a adăpostit o tipografie și un Colegiu.
Începând cu anul 1970, mânăstirea a fost înschisă, însă a fost redeschisă în anul 1989.
Cele mai vechi clădiri din Iași – Casa Dosoftei
Casa Dosoftei, cunoscută și după numele de „Casa cu Arcade”, este o altă clădire veche, aceasta datând încă din secolul 18. Aflată pe strada Anastasie Panu numărul, 69, în prezent Casa Dosoftei adăpostește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Românie din Iași.
Această clădire a făcut inițial parte din incinta Bisericii „Sfântul Neculai Domnesc”, construită în perioada anilor 1491-1492 de Ștefan cel Mare.
Mai mulți cercetători istorici au avut opinii diferite în ceea ce privește anul în care a fost construită această casă. După mai multe săpături arheologice realizate între anii 1966 și 1968, istoricii au putut afla că pe locul acestei case, în secolul 17, se afla un cimitir. Astfel, se crede că în secolul 18, după ce zidul de incintă al Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc” a fost reparat, a fost construită și Casa Dosoftei.
Mânăstirea Cetățuia din Iași
Mânăstirea de călugări a fost construită în secolul 17 de voievodul Gheorghe Duca. Dintre clădirile pe care vi le-am prezentat până acum, aceasta se află pe un deal aflat în zona de sud a orasului.
A fost inițial construită ca un complex fortificat medieval pentru a putea rezista împotriva invadatorilor. Un lucru foarte interesant legat de această mânăstire e faptul că a adăppostit o tiparniță cu litere grecești care a fost adusă din Veneția.
A suferit renovări mari în perioada interbelică, la inițiativa istoricului Nicolae Iorga. Mânăstirea ajunse o ruină la sfârșitul secolului 19.
Palatul Beldiman
Probabil una dintre cele mai triste situații de monumente lăsate în paragină, Palatul Beldiman are o istorie încărcată de evenimente mai mult sau mai puțin fericite. Cunoscută inițial sub numele de Casa Balș, această clădire a fost construită în anul 1807 și apoi dărâmată în 1959. Planul casei a fost realizat de către Gheorghe Asachi, la începuturile sale ca inginer.
De-a lungul timpului a avut nenumărați proprietari, găzduind atât un hotel, un restaurant, dar și sediul Jockey Clubului ieșean.
Una dintre cele mai importante transformări ale palatului au fost realizate în perioada în care avocatul Vasile Sculy a cumpărat clădirea. Acesta a mărit ferestrele și a lărgit parterul pentru a-l transforma în prăvălii.
Din nefericire, de câțiva ani buni, una dintre cele mai emblematice clădiri pentru Iași se află acum în stare de ruină.
Care ar fi primul edificiu pe care l-ați vizita prima oară?