Sibiu, cunoscut și sub numele de Hermannstadt, este unul dintre cele mai importante orașe turistice din România. Acest lucru se datorează în special faptului că este un oraș săsesc, fiind cel mai important centru al minorității germane din Transilvania. Cei care au vizitat până acum știu că Sibiul este presărat cu obiective turistice la fiecare pas. În acest articol vei afla mai multe despre cele mai vechi clădiri din Sibiu.
Dacă dorești anul acesta să (re)vizitezi orașul Sibiu, pregătește-ți harta și un pix pentru a-ți nota următoarele obiective turistice de vizitat.
Cele mai vechi clădiri din Sibiu – Casa Böbel
Casa Böbel se consideră a fi cea mai veche casă din Sibiu, datând încă din anul 1370. Situată pe strada Avram Iancu, îți va fi foarte ușor să o recunoști datorită formei sale neobișnuite. Având o culoare albă și o formă aproximativ asimetrică, această casă încalcă anumite reguli impusă de casele din jurul său.
Acoperișul este, de asemenea, neobișnuit, având pe una din parți niște scări.
Nu se știe cu exactitate cine a construit casa sau cel care a locuit în ea, însă istoricii consideră că această casă a fost a unui meșteșugar sau negustor. Se cunoaște lista locatarilor abia începând cu anul 1850.
În timpul revoluției de la 1848, fiind urmărit de autorități, Timotei Cipariu s-a refugiat la Sibiu și s-a stabilit într-una din camerele de la etajul casei Böbel.
Din păcate, casa poate fi vizitată doar din exterior, aceasta nefiind deschisă pentru public.
Casa Artelor
Casa Artelor este situată în Piața Mică, la numărul 21. A fost documentată în anul 1370 și a fost inițial hala măcelarilor, apoi aparținând postăvarilor. Din secolul 18 a fost folosită ca depozit de cereale.
De-a lungul timpului această clădire a avut și mai multe întrebuințări, în anii 1765, respectiv 1787, devenind sală de teatru. Începând cu secolul 19, clădirea devine sediul orășenesc al măcelarilor.
La data de 19 octomrbie 1969 casa este inaugurată drept Casa Artelor, iar în prezent aceasta găzduiește Galeriile de Artă ale Muzeului ASTRA la parter, iar la etaj se află expoziții temporare ale Muzeului de Etnografie Săsească.
Cele mai vechi clădiri din Sibiu
Casa cu Cariatide se află pe strada Mitropoliei, fiind una dintre cele mai frumoase clădiri vechi din Sibiu. Numele său provine de la cele două statui ce reprezintă două femei ce stau în picioare, construite drept coloane de susținere.
Sebastian Han, cel mai celebru argintar din Cetatea Sibiului, a locuit în această casă. După moartea acestuia, casa a fost revendicată de văduva contelui Grogorius Bethlen. Casa a preluat anumite motive care au fost folosite și la construirea Palatului Brukenthal din Piața Mare.
Clădirea este construită în stil baroc, având formă dreptunghiulară. De asemenea, casa are și o curte interioară.
Casa Albastră
Casa Albstră este situată în Piața Mare la numărul 5, aproape de Palatul Brukenthal, și este una dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu. Numele, după cum se observă și în imaginea de mai jos, vine de la nuanța de albastru pastel pe care o are fațada acesteia. Denumirea a primit-o în anul 1819. Fundația acestei clădiri datează din secolul 15.
Între anii 1768-1783, corpul din spate al clădirii găzduia spectacole de teatru, iar între 1858-1862 a fost folosită ca sediu al Societății de Științe Naturale.
În prezent, clădirea adăpostește sectoare ale Muzeului Brukenthal, un laborator de restaurare și un sector administrativ. Tot în această clădire se află Galeria de Artă Românească, o sală multimedia pentru conferinţe şi expoziţii.