Daca natura va este prielnica, atunci nu ezitati sa construiti o centrala eoliana pentru a recupera catusi de putin din energia electrica consumata. Nu este un proces simplu, dar nici unul extrem de dificil, implicand doar ceva cunostinte de fizica si niscaiva indemanare practica. Vedem in cele ce urmeaza cateva detalii tehnice despre o centrala eoliana homemade si pasii de parcurs pentru construirea sa.
Mai intai de toate, trebuie sa stiti ca nu orice adiere de vant produce automat si energie. O turbina incepe sa produca de pe la 3 m/s viteza vant, dar si atunci curentul de incarcare este mic. Este, de asemenea, indicat sa aveti ceva spatiu la dispozitie pentru amplasarea turbinei pentru ca, de exemplu, pentru o centrala ridicata la 10 metri inaltime, este nevoie de o raza de 16 metri in jurul stalpului pentru fixarea ancorelor.
Aveti nevoie de magneti, discuri, rasina epoxidica(3 kg pt o turbina medie), cupru email pt bobine, pale, rulmenti, fuzeta, montura de fixare a generatorului, sistem de rotire si iesire din vant, coada, stalp (teava de 80 mm minim cu 3-4mm grosime in carne), cablu electric, cablu de otel pentru ancore (minim 5mm diametru), fundatie stalp +ancore(cca 1,5 mc beton pt stalp cu ancore, cam 6-8 mc pentru autoportant), buloane de fixare, sistem de basculare si ridicare, regulatorul electronic de incarcare plus rezistente dump-load, cutie tablou, sigurante, baterii de stocare, suruburi si piulite, grund, vopsea, sistem intindere ancore, toate acestea la un pret estimativ de cel putin 500 lei.
Partea centrala a turbinei este generatorul, format din rotor – cele doua discuri cu magneti neodim– si stator. Pentru ca asamblarea lor tine de un nivel ultraspecializat, cele doua pot fi comandate si atasate constructiei. Intr-un proiect prezentat de site-ul Instructables.com, un american a construit o centrala eoliana pornind de la roata unei biciclete. Generatorul folosit e un motor de curent continuu cu magneti permanenti, de 24 de volti. Este nevoie si de o curea de transmisie, din cauciuc rezistent la acţiunea ultravioletelor diurne. Palele sunt confectionate din tabla de aluminiu, poate fi si refolosita, cum ar fi de exemplu cea din cutiile de bere. Sigur ca, in aceasta eventualitate, ele vor fi lipite una de alta, pana la dimensiunea necesara. Li se imprima o curbura specifica pentru o mai mare eficienta la bataia vantului.
Generatorul e montat pe cadru folosind un coltar ranforsat. Prinderea motorului de coltar si a coltarului de teava de PVC se face prin coliere metalice potrivite. Coada trebuie contrabalansata, pentru a echilibra sistemul. Stalpul moristii este o teava de protejat cabluri electrice, in jurul careia se roteste, cu ajutorul unui rulment, teava de PVC de 2,5 cm pe care e fixata turbina.
Surse: Forum.softpedia.ro, Financiarul.ro, Instructables.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: