Sistemele de incalzire a unei locuinte au evoluat in timp, ajungand la optiuni eficiente care se pliaza, in general, pe orice tip de buget. Ce te faci insa cand locuiesti la tara si, fortat de diferite imprejurari, mai ales de natura financiara, optezi pentru incalzirea clasica pe baza de soba cu lemne, care incalzeste doar o singura incapere? Construiesti una in fiecare camera, asa cum adesea vedem in casele din zonele rurale, ar fi primul raspuns.
Puteti insa impusca doi iepuri deodata apeland la o centrala termica in soba de teracota, o optiune veche de sute de ani. Vom explica mai jos principiul sau de functionare.
Centrala termica in soba de teracota: sfatul specialistilor
Iata ce spun specialistii: soba tip centrala termica este destinata incalzirii locuintelor, utilizand combustibil solid. Aparatul incalzeste atat incaperea in care este amplasat (de regula bucataria), cat si alte 6-7 incaperi prin legarea la instalatia de incalzire centrala. Corpul aparatului este o constructie din teracota pe suport metalic, cu plita din fonta, in care s-a amplasat un cazan executat din tabla neagra si teava. Cazanul propriu zis reprezinta, de fapt, focarul sobei.
Sistemul construit asigura incalzirea a 6-7 radiatoare din casa si prepararea apei calde menajere cu ajutorul unui boiler. In incaperea unde va fi amplasata nu va fi necesara montarea unui radiator, intrucat soba degaja caldura suficienta. Pretul estimativ al unei astfel de sobe gata pregatita sa trimita caldura in casa (fara restul instalatiei) este de circa 1.000 de euro.
Pe scurt, in soba ce urmeaza a fi construita sau este deja construita, se poate monta o instalatie ce preia cea mai mare parte din caldura din focar si o transporta in toata casa. Cu un foc sa incalzesti practic o intreaga casa si acest lucru nu este deloc de neglijat. Mai intai de toate, sunteti scutit de a mai aprinde focul in fiecare camera unde locuieste cineva din familie, deci este un aspect care tine de confort. In al doilea rand, economisti combustibil, lemn adica, si, implicit, bani.
Daca aveti deja soba construita, nu trebuie sa investiti decat in teava din fier pentru serpentina, tevi PVC, calorifere, pompa de recirculare, termostat, supapa de siguranta, manometru, vas de expansiune si robineti. Desi le gasiti adesea sub denumirea de centrale artizanale, este indicat sa apelati la firme specializate, in caz contrar riscati accidente grave. Atasam mai jos cateva schite pentru a avea o imagine de ansamblu a acestor centrale termice in soba de teracota.
Centrala termica in soba de teracota: cateva modele
Surse: Sobeteracotafancris.ro, Supapaderefulare.blogspot.ro, Copidem.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: