Incalzirea locuintei reprezinta o investitie serioasa si costuri regulate semnificative, pe care fiecare incearca sa le reduca, in primul rand prin solutia aleasa. Doua solutii foarte populare sunt centralele pe gaz si cele lemne. Adesea alegerea intre ele este dictata de posibilitatea racordarii la reteaua de gaze sau absenta ei in anumite zone. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de sistem de incalzire.
Centrala termica pe gaz
Avantaje:
- combustibil ieftin
- solutii tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj fortat, in condensatie, cu camera etansa de ardere, cazan de pardoseala, preparare instantanee de apa calda menajera sau cu boiler
- gama foarte variata de puteri
- usurinta in exploatare
Dezavantaje:
- reteaua de distributie nu este dezvoltata in toata tara
O centrala pe gaz si racordarea ei costa cel putin 5.000 de lei. In unele cazuri sumele ajung la si depasesc suma de 12.000 lei.
Dar investitia se recupereaza repede. La o casa de 120 de metri patrati, incalzirea si apa calda menajera vor fi facturate anual cu sume cuprinse intre 1.800 si 3.000 de lei, costuri similare cu cele de exploatare ale unei centrale pe lemne, dupa cum vom vedea.
Vedeti AICI mai multe modele de centrale termice pe gaz.
Centrala termica pe lemne
Avantaje:
- combustibil ieftin
Dezavantaje:
- incarcari dese cu combustibil
- intreruperea curentului electric implica introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce conduce la cresterea investitiei initiale. Astfel, daca la celelalte tipuri de centrale termice lipsa curentului electric nu prezinta probleme deosebite, la centralele termice pe combustibil solid lipsa circulatiei agentului termic prin instalatie poate genera probleme serioase. Odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. De aceea se folosesc puffere (acumulatoare de caldura), vase de expansiune deschise si se asigura circulatia naturala (termosifon) la cel putin 2 corpuri de incalzire.
- dimensiuni. Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe circulatie, vase expansiune, puffere, sisteme de siguranta. Acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nu sunt incorporate ca la celelalte centrale termice intr-o singura carcasa.
Achizitia si instalarea unei centrale pe lemne pot sa ajunga la cel putin 5000 de lei, bani cu care putem achizitiona o centrala pe gaz si putem sa acoperim costul de racord la teava de gaz daca distanta este scurta.
Pentru o casa cu suprafata de 120 de metri patrati, cheltuiala anuala pentru lemne se incadreaza intre 1300 si 2600 lei pe an.
Vedeti AICI modele de centrale pe lemne.
Surse: centrale-termice.ro, testatinromania.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: