Pentru cei inca neracordati la reteaua de gaze, in special in zonele rurale, incalzirea centralizata pe baza de lemne sau carbune ramane o optiune eficienta, sigura si confortabila. Alegerea ramane una potrivita si pentru cabane la munte sau case de vacanta, amplasate in zone unde, in general, combustibilul, cel putin lemnul, se gaseste din abundenta si la preturi acceptabile. Vom vedea in cele ce urmeaza ce avantaje si dezavantaje prezinta o centrala termica pe lemne si carbuni.
Cum am spus deja, primul avantaj este pretul net inferior al lemnului sau al carbunelui in comparatie cu gazul ceea ce face ca investitia sa fie una profitabila. Aceste centrale pot functiona pe mai multe tipuri de carbune care pot fi oricand inlocuiti cu lemnul, brichete de rumegus sau deseuri lemnoase. Mai mult decat atat, acest tip de centrale pe combustibil solid pot beneficia optional si de arzator de peleti, un alt combustibil accesibil. In acelasi timp, centrala poate fi utilizata in spatii cu o suprafata peste medie, care poate ajunge chiar si la 480 de metri patrati.
Este o centrala eficienta, cu un randamanent de 90-100 % pentru ca, spun producatorii, cu o singura sarja de carbune, de exemplu, timpul de ardere poate urca pana la zinci zile. In cazul lemnului, o singura incarcatura asigura functionarea timp de circa 30 de ore. Pentru ca lemnul este ars integral, fumul rezultat este curat, deci cu efecte limitate asupra mediului.
Sunt centrale cu o durata de viata lunga, care poate ajunge si la 25 de ani fara probleme. Intretinerea este facila, cu descarcarea cenusii de doua ori pe luna fiind suficienta, iar instalatiile sunt sigure. Din nou, pentru o eficienta ridicata, este indicata o foarte buna izolare termica a casei respective, mai ales in zonele expuse unei ierni prelungite.
Printre dezavantajate enumeram, in primul rand, incarcarile dese cu combustibil. De asemenea, in cazul in care se foloseste lemnul acesta trebuie sa fie cat mai uscat posibil, cu o umiditate de cel mult 15 %. Randament maxim si durata de viata marita pentru corpul cazanului se pot obtine prin utilizare de lemn uscat aproximativ doi ani, mai atrag atentia producatorii. Puterea calorica a lemnului este invers proportionala cu umiditatea.
O centrala termica pe lemn si carbune este o investitie mare initiala care poate chiar creste daca locuinta incalzita cu un astfel de sistem se afla intr-o zona cu pene dese de curent ceea ce implica introducerea unor elemente suplimentare de siguranta in instalatie. Numai pretul unui cazan pentru incalzire cu combustibil solid porneste de la 2,000 de lei (18 kW) ajungand pana aproape de 3,000 de euro pentru cele cu putere maxima (130 kW).
Surse: Esolar.ro, Centrale-termice.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: