Artizanatul este a doua natura a romanului. La scara istorica, intr-un context socio-economic deloc favorabil, romanul a invatat sa se descurce. Sigur, discutam despre acceptiunea pozitiva a verbului „a se descurca” si nu despre sensul peiorativ.
Lasand dezbaterea antropologica la o parte, vom arunca in cele ce urmeaza o privire indeaproape la centrale termice artizanale pe lemne, o alta inovatie a omului care, fie ca nu are acces la gaz sau la curent, fie ca nu isi permite financiar, isi ia nivelul de trai in propriile maini si incearca sa il urce un pic mai sus.
Centrale termice artizanale pe lemne: ce solutii exista?
Pe blogul Dqweds.blogspot.ro, un roman povesteste, atasand si scheme, cum si-a pus la punct un sistem de incalzire centrala ieftina, de tip home-made. E vorba de o instalatie construita integral din metal, care foloseste combustibil lemnos si functioneaza prin gravitatie atunci cand e frig, sub 0 grade, si cu pompa de recirculare cand e mai cald.
Functionarea sistemului
Cum functioneaza sistemul artizanal, dar eficient, ne explica tot romanul intreprinzator. Apa incalzita isi micsoreaza densitatea devenind astfel mai usoara, urcand spre partea superioara a instalatiei pana la vasul de expansiune de tip deschis. Din acel punct conductele sunt intr-o usoara coborare [1cm/M], pana la calorifer unde datorita cedarii energiei termice coboara prin conducta de retur ajungand in partea de jos a cazanulul (de culoare albastra in desen).
Proprietarul a folosit ca agentul termic apa distilata (demineralizata), plus antigel, o solutie de doua ori mai putin concentrata decat cea auto. Apa de la robinet incalzita, din cauza compozitiei, corodeaza mai repede metalul, in special caloriferele moderne din tabla avand de suferit. Antigelul are si el rol antioxidant. In fiecare toamna, mai spune specialistul nostru, face o revizie a instalatiei care cuprinde si scoaterea agentului termic, fara a observa semne de rugina, ceea ce inseamna ca lichidul purtator a fost bine ales.
Pentru cei interesati de o sumedenie de detalii tehnice, accesati blogul sus mentionat pentru o serie intreaga de scheme si informatii utile, precum tipurile de calorifer si robineti recomandati pentru astfel de centrale artizanale si cum puteti afla necesarul de caldura al unei camere, in functie de dimensiuni si alti parametri.
In imaginile de mai jos vedem o alta centrala termica artizanala pe baza de lemne, preluate de pe blogul marcellili.sunphoto.ro Mai jos atasam alte schite pe care le-am identificat in documentarea noastra.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: