Iarna ne bate la usa, iar gandurile noastre se indreapta din ce in ce mai multe spre modul in care ne vom incalzi iarna aceasta.
In cazul in care inca nu ai o centrala si vrei sa iti montezi una acum sau ai una de care nu esti multumit si vrei sa o schimbi, am pregatit o lista cu cateva lucruri pe care sa le stii despre diferite tipuri de centrale. Mai exact, astazi vorbim despre centrale termice pe lemne si centrale pe peleti.
Centrale termice pe lemne
Poate unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam o centrala pe lemne este cazanul pe care il alegem. Acestea au puteri diferite, iar alegerea lor se face in urma unui calcul pe care il va face un specialist pentru a determina necesarul termic al locuintei. Un alt aspect important il reprezinta radiatoarele si caloriferele. Astfel, este recomandat sa alegi o instalatie din cupru, care desi este mai scumpa, este mult mai rezistenta in timp. Cosul de fum este de asemenea un lucru de care sa tii cont – acesta determina eficienta intregii instalatii de incalzire. In acelasi timp, nu uita ca aceste centrale termice pe lemne au o eficienta termina foarte mare si, fara doar si poate, reprezinta una dintre cele mai ieftine modalitati de incalzire pe timpul iernii.
Intra AICI pentru a afla mai multe despre centrala termica pe lemne si carbuni.
Centrale pe peleti
Pe de cealalta parte, exista centralele pe peleti, din ce in ce mai cautate de romani. Daca nu stii ce sunt peletii, iti spunem ca sunt practic niste produsi realizati din rumegus si deseuri lemnoase, tocate si deshidratate. Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul ca aceste centrale pe peleti reprezinta varianta ecologica si mult mai ieftina a centralei pe gaz. In ceea ce priveste costurile, o tona de peleti incepe de la 800 de lei si poate ajunge si pana la 1.200-1.300 lei, iar pe an se consuma incepand cu 3 tone, in functie de suprafata care trebuie incalzite.
Poti citi AICI mai multe lucruri despre centralele pe peleti. Care sunt avantajele, dezavantajele, dar si costurile.
Foto: xanthakos.gr
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: