2Centralele termice pe gaz reprezinta produse de ultima generatie in categoria sistemelor de incalzire a locuintelor. Acestea functioneaza pe unul dintre cele mai vechi principii din natura, condensarea. Noutatea in cazul acestora este reprezentata de aplicabilitatea acestor centrale performante, disponibile la preturi rezonabile si care reduc considerabil consumul de gaz. Acestea reduc astfel costurile lunare aferente facturilor de utilitati si asigura un nivel energetic ridicat, prietenos cu mediul si in conformitate cu reglementarile prevazute de Uniunea Europeana.
Cum functioneaza?
Sistemul de condensare intalnit in cazul centralelor termice pe gaz reprezinta cea mai moderna tehnologie din domeniul sistemelor de incalzire. Fenomenul natural de condensare presupune transformarea vaporilor de apa in lichid, prin racire.
- In cazul centralelor termice, vaporii de apa aflati in gazele de ardere intra in procesul de condensare, la suprafata schimbatorului de caldura al aparatului. Astfel, energia emisa de acestia revine in sistemul de incalzire, sub forma de caldura.
- La fiecare ardere care are loc in sistemul de incalzire, se formeaza vapori de apa, care vor fi eliberati o data cu gazele arse. In cazul centralelor termice pe gaz, prin condensare, suprafetele in care schimbul de caldura are loc sunt mult mai mari decat cele specifice centralelor traditionale. Astfel, gradul de intensitate al schimbului de căldură crește în cazul acestora, ceea ce permite condensarea vaporilor de apa, in interiorul centralei.
- Caldura de condensare revine in cadrul circuitului de incalzire, creand o cantitate suplimentara de energie. Astfel, acestea folosesc si valorifica chiar si acea parte a energiei pierdute de centralele traditionale, in etapa de evacuare a gazelor arse.
Care sunt principalele lor avantaje?
Iata care sunt principalele avantaje ale utilizarii celor mai bune sisteme termice de incalzire pe gaz, precum centrala Vaillant, cu sistem de condensare:
- Condensarea este un fenomen natural care produce mai multa caldura, fiind utilizata si valorificata pentru obtinerea unor sisteme de incalzire cu randament sporit si caracterizate de un consum economic de combustibil gazos.
- Centralele termice cu condensare folosesc cea mai mare parte a caldurii incluse in continutul gazelor de ardere, reusind sa atinga un grad de utilizare de pana la 100%.
- Procesul de functionare a centralelor termice pe gaz poate fi automatizat, cu ajutorul unor accesorii precum termostatele performante. Acestea permit efectuarea unor diverse setari, in functie de programul de operare pe care il preferi.
- Exista diverse solutii tehnice utilizate de centralele termice pe gaz. Acestea sunt cu tiraj natural, in condensatie, permitand prepararea rapida a apei calde.
Cum alegem o centrala termica pe gaz?
Iata care sunt principalele criterii pe care trebuie sa le consideri pentru a alege centrala termica pe gaz, cu sistem de condensare, potrivita pentru locuinta ta:
- Este recomandat sa optezi pentru o centrala termica caracterizata de o putere nominala de 80/60 grade Celsius.
- Orienteaza-te catre o putere termica utila de 50/30 grade Celsius, in cazul centralei alese.
- Un randament supraunitar intr-un circuit care opereaza tur-retur, la o temperatura de 50/30 grade Celsius, este optim in cazul unei centrale de condensare.
- Alege centrala potrivita in functie de dimensiunea suprafetei ce urmeaza a fi incalzita de aceasta.
- Considera volumul si tipului vasului de expansiune al centralei si opteaza pentru un raport bun pret-calitate.
Acum ca ai descoperit cum functioneaza sistemele de incalzire termice pe gaz, cu sistem de condensare, care sunt avantajele si criteriile de selectie a acestora, poti alege centrala potrivita pentru locuinta ta.