Vremea in care nu prea ne pasa de clasa energetica a electrocasnicelor si in care ignoram cu desavarsire pierderile de energie ale caselor si apartamentelor a trecut demult. Ultimii ani au transformat complet viziunea omenirii asupra surselor de energie poluante si asupra necesitatii stringente de a economisi energia prin orice mijloace. Nu mai putem tolera pierderile de caldura, facturile enorme la curent si avem obligatia de a aduce imbunatatiri rapide structurii caselor si apartamentelor.
Ce este certificatul energetic?
Ultimii ani au adus printre altele si obligativitatea incadrarii cladirilor in clase energetice precum si obligatia de a avea un certificat energetic. Acest certificat obligatoriu conform legii 372/2005 se poate obtine foarte rapid (aproximativ 24 de ore) si este necesar atunci cand se doreste inchirierea sau vanzarea unui imobil fie el spital, restaurant, scoala, casa, apartament de locuit sau spatiu comercial. El este valabil 10 ani. Un certificat energetic atesta performanta energetica a spatiului astfel incat noul proprietar sau chirias sa poata face o alegere informata in privinta viitoarelor costuri de intretinere.
Cum se elibereaza un certificat energetic?
Conform legii, orice proprietar care doreste sa vanda sau sa inchirieze un imobil trebuie sa puna la dispozitia partilor interesate un atestat de performanta energetica. Acest certificat energetic este eliberat de auditori energetici atestati. Preturile pornesc de la 130 lei pentru o garsoniera, ajungand la sume mai mari in functie de complexitatea si dimensiunea cladirii. Actele necesare sunt schita imobilului si precizarea anului de constructie a imobilului. Pentru cladirile aflate in constructie este necesar planul arhitectural al fiecarui nivel. In baza acestor acte se elibereaza un certificat energetic si se fac niste recomandari privitoare la imbunatatirile necesare pentru ameliorarea pierderilor de energie si pentru incadrarea intr-o clasa energetica mai buna.
Ce sunt clasele energetice?
Orice imobil este incadrat conform certificatului energetic in una din cele sapte clase energetice de la A la G. Clasa A reprezinta imobilele cu cel mai scazut consum de energie in timp ce clasa G le reprezinta pe cele cu un consum foarte mare si care necesita imbunatatiri serioase pentru ameliorarea situatiei. Pretul de vanzare sau de inchiriere creste sau scade in functie de aceasta incadrare, viitorii proprietari putand alege sa cumpere sau sa nu cumpere un imobil dintr-o anumita clasa. Incadrarea intr-o anumita clasa energetica se calculeaza in functie de anumiti indicatori printre care izolatia termica, amplasarea, sursele de energie folosite, raportarea la cladirile invecinate si expunerea la soare, integritatea instalatiilor si a cladirii in general.
Un certificat energetic se poate elibera la cererea proprietarului in cazul in care acesta doreste sa vanda, sa inchirieze sau doar sa se informeze asupra starii energetice a spatiului pe care il detine in vederea remedierii situatiei. Un audit energetic si folosirea corespunzatoare a camerelor de termoviziune de catre specialisti avizati poate oferi o imagine clara asupra punctelor nevralgice ale imobilelor. Rezolvarea acestor probleme si trecerea la clase energetice superioare aduce economii substantiale lunare celor care aleg sa nu ignore starea grava a locuintelor, restaurantelor sau spatiilor comerciale pe care le detin. Pretul unui audit energetic este insa ceva mai ridicat, fiind o lucrare cu o complexitate mai mare.
Obligativitatea obtinerii unui certificat energetic nu se impune pentru a face viata grea proprietarilor de imobile ci pentru a face un pas inainte in gasirea de solutii optime pentru reducerea consumului de energie si pentru o eventuala trecere la surse alternative de energie curata, ieftina, obtinuta fara a epuiza resursele limitate ale pamantului pe care traim.
Obtine si tu certificatul energetic si asigura-te ca ai o locuinta sigura, sustenabila, care nu te epuizeaza financiar luna de luna. Traim nu pentru a plati facturi umflate luna de luna ci pentru a ne dezvolta ca oameni si ca specie!