Compania farmaceutica de stat din China, Sinopharm, a anuntat ca un vaccin contra coronavirusului va fi pus in vanzare pana in luna decembrie. Doua doze ar urma sa coste mai putin de 1.000 de yuani (circa 122 de euro), informeaza presa oficiala de la Beijing.
Seful Sinopharm, Liu Jingzhen, a declarat ca nu toti cei 1,4 miliarde de chinezi vor fi vaccinati. Vor face vaccinul doar studentii si persoanele care traiesc si muncesc in marile aglomeratii urbane, a lasat el sa se intelegea, potrivit China Global Television Network. Studentii si cadrele medicale vor beneficia de gratuitate, adauga sursa citata.
Stirea a fost intens comentata pe Weibo, una dintre retelele sociale din China. Potrivit unui sondaj la care au luat parte 5.000 de respondenti, 2.527 au declarat ca este posibil sa nu-si permita vaccinul, in timp de 2.127 au spus ca li se pare acceptabil costul si ca s-ar imuniza contra COVID-19. Potrivit unor surse, mai multi angajati ai unor companii de stat nevoiti sa calatoreasca in strainatate, si-ar fi facut vaccinul impotriva COVID-19 inca din iunie.
Rusia incepe testarea in masa
Anuntul Chinei vine la cateva zile dupa ce Rusia a informat ca detine un vaccin contra coronavirusului. Testarea in masa a vaccinului Sputnik V va incepe saptamana viitoare, va implica peste 40.000 de persoane si va fi supervizata de un organism de cercetare din strainatate.
Vaccinul a fost declarat sigur si eficient de catre autoritati si oameni de stiinta din Rusia dupa doua luni de teste la scara redusa pe oameni, teste ale caror rezultate nu au fost publicate pana acum. Experti occidentali s-au aratat insa mai sceptici, avertizand impotriva folosirii sale inainte de parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de testare si reglementare aprobate la nivel international.
„Un razboi informational”
„O serie de state poarta un razboi informational impotriva vaccinului rusesc”, a declarat intr-un briefing de presa Kirill Dmitriev, seful Fondului Investitii Directe al Rusiei (RDIF), care finanteaza vaccinul. El a precizat ca datele referitoare la vaccin vor fi publicate intr-o revista academica in cursul acestei luni.
Tot potrivit lui Kirill Dmitriev, Rusia a primit solicitari din strainatate pentru un numar de pana la un miliard de doze de vaccin si are capacitatea de a produce 500.000 milioane anual prin parteneriate de productie.
Sputnik V a primit deja aprobarea din partea autoritatilor interne de reglementare, ceea ce l-a determinat pe presedintele Vladimir Putin sa declare ca Rusia este prima tara care a inregistrat un vaccin anti-COVID-19. Inregistrarea vaccinului a avut loc insa inaintea lansarii testarii pe scara larga, cunoscuta drept faza III, considerata de multi drept o etapa necesara inaintea inregistrarii.
Surse: cgtn.com, Agerpres.
Cititi si: Cum poate fi oprita pandemia de coronavirus
Cititi si: Tarile interesate de vaccinul Rusiei